Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Hranić: Krajnji je čas da nešto učinimo

Zagreb (IKA)

Šesti hrvatski socijalni tjedan koji se 22. i 23. listopada održavao u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije (HBK) na zagrebačkom Ksaveru završen je zaključnim riječima, usvajanjem Deklaracije i zahvalnim misnim slavljem koje je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Dvjestotinjak sudionika, od čega 34 predavačica i predavača iz cijele Hrvatske pod različitim su vidovima razmatrali važnu i aktualnu temu Demografija – iseljavanje – migracije. Zaključujući skup, predsjednik Programskog odbora Tjedna prof. dr. Gordan Črpić u prikazu radova istaknuo je kako je u pozdravnim govorima bila naznačena vizura lokalne zajednice i mjesne Crkve koja se bavi opstankom i razvojem, i ima pritisak odozdo; i jedne vizure globalnoga čovječanstva, univerzalističkoga, koja ima pritisak odozgo, te jedno i drugo treba nekako dijalektički sintetizirati. Napomenuo je da je sastajalište i jedne i druge perspektive u dostojanstvu ljudske osobe i promociji toga dostojanstva.

„Ideja s kojom smo vođeni i kojoj je usmjerena Deklaracija je da se ta stručna znanja promovira kao javno znanje koje potiče na stvarno djelovanje i pokretanje u smislu razvoja cijeloga našega društva, između ostaloga i demografskoga, te uspostavljanje kontrole procesima migracija, kako iseljavanja tako i doseljavanja”, rekao je prof. dr. Črpić.

Zatim je sažeto prikazao plenarna predavanja Tjedna te istaknuo kako su u devet foruma, odnosno predavanja u panelima, održane vrlo žive i dinamične rasprave, te zaključio da su to bila bogata dva dana promišljanja. U raspravi je zatim predloženo da se zaključci VI. hrvatskoga socijalnog tjedna prevedu i upute drugim socijalnim tjednima u Europu, što je prihvaćeno.

Predsjednik organizacijskoga odbora Tjedna mr. Zvonimir Ancić pročitao je Deklaraciju Šestoga hrvatskog socijalnog tjedna, koja je zatim i usvojena.

Pročelnik Centra za promicanje socijalnoga nauka Crkve prof. dr. Stjepan Baloban izrazio je zadovoljstvo radovima Tjedna, podsjetivši da je točno prije deset godina, 23. listopada 2011., prihvaćena Deklaracija V. hrvatskoga socijalnoga tjedna o kulturi rada u Hrvatskoj, na istom mjestu, a uslijedilo je slavlje u zagrebačkoj katedrali, što danas nije moguće zbog posljedica potresa, stoga će ga kardinal Josip Bozanić predvoditi u sjedištu HBK, na čemu mu je zahvalio.

Prof. dr. Baloban zahvalio je svim medijima koji su pratili radove Tjedna i izvještavali o uistinu za budućnost hrvatskoga naroda i društva središnjoj temi – Demografija, iseljavanje, migracija. Zahvalio je i svim predavačima i sudionicima Tjedna i svima koji su pridonijeli njegovoj organizaciji i tehničkoj realizaciji te izrazio želju da prisutni predstavnici svih hrvatskih dijeceza sadržaj i poruku Tjedna prenesu u sve krajeve zemlje.

„Drage sudionice i sudionici, neka poruke ovoga tjedna pod naslovom Demografija, iseljavanje, migracije po vama budu prisutne u našim crkvenim i civilnim prostorima. A svima nama želim da do nekoga sljedećega susreta i sljedećega Hrvatskoga socijalnog tjedna zadržimo optimizam i s kršćanskom nadom gledamo prema boljoj budućnosti hrvatskoga naroda, društva i drage nam domovine Hrvatske”, zaključio je prof. dr. Baloban.

Predsjednik Upravnoga vijeća Centra za promicanje socijalnoga nauka Crkve đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić zahvalio je prisutnim sudionicima kao i onima koji su radove Tjedna pratili u biskupijskim sjedištima te osobito predavačima na kvalitetnom doprinosu promišljanjima Tjedna te pokrovitelju i domaćinu cijeloga događanja Tajništvu Hrvatske biskupske konferencije.

Deklaracija je sažetak ploda našega razmišljanja, a mi trebamo sada kao ljudi davati svoj doprinos i vjerujem da će naši katolički mediji, ali i drugi, i dalje pratiti i voditi brigu da ono što je iznijeto u Deklaraciji bude posijano sjeme te ćete trajno buditi svijest u našoj javnosti da je nedopustivo da nakon onoga što smo uvidjeli ovdje – o teškom demografskom stanju u kojemu se nalazimo, gdje su obzori doista zatamnjeni, da si ne možemo dopustiti luksuz da ovo ostane na deklarativnoj razini i da se ništa ne dogodi. Izrazio je nadu da će čitava javnost – od političara, gospodarstvenika, društvenih djelatnika – da ćemo svi o tome promišljati i stvarati jedno raspoloženje u odnosu prema braku i obitelji, prema životu i prema svim ovim područjima koji omogućuju da se to o čemu smo razmišljali može razvijati i da stvaramo ozračje koje će pokazati ljubav prema hrvatskom čovjeku, ali i prema svakom čovjeku i našoj hrvatskoj dragoj domovini.

Mons. Hranić izrazio je nadu „da ćemo svi davati svoj doprinos, svatko na svome mjestu i još više se truditi da bismo, ne samo kao narod, preživjeli, kako nam se ne bi dogodilo da se ostvare projekcije koje smo čuli i da će se ovdje nakon par stotina godina govoriti da je tu nekada živio hrvatski narod.” Krajnji je čas da nešto učinimo, poručio je nadbiskup i izrazio nadu da će sredstva društvenoga priopćavanja pomoći da doista cijeli narod bude svjestan zahtjevnosti i urgentnosti te zadaće te svatko na svom području života i djelovanja dati svoj doprinos. To, pak, nećemo uspjeti bez snage Božjega blagoslova, bez snage, milosti i mudrosti Njegove i bez svjetla koje od Njega dolazi, poručio je nadbiskup Hranić, pozivajući na zahvalno misno slavlje.