Budi dio naše mreže
Izbornik

Požega: Trodnevnica uoči svetkovine sv. Terezije Avilske

Zagreb (IKA)

U pripravi za svetkovinu sv. Terezije Avilske, zaštitnice požeške katedrale i Katoličke gimnazije u Požegi te središnje gradske Župe, organizirana je trodnevnica od 12. do 14. listopada, tijekom koje u katedralu hodočaste vjernici iz požeških župa sv. Leopolda Mandića, sv. Ivana Krstitelja i Duha Svetoga.

Vjernici spomenutih župa predvode molitvu krunice, a njihovi svećenici misna slavlja uz sudjelovanje ministranata, lektora i župnih zborova.

Vjernici Župe sv. Leopolda Mandića u katedralu su hodočastili u četvrtak 12. listopada. Euharistijsko slavlje predvodio je župni vikar Tomislav Varela. Tumačeći naviještenu Božju riječ iz Lukina evanđelja, posvijestio je vjernicima važnost zajedničke i osobne molitve te ih pozvao da budu ustrajni molitelji. Poticajne misli potkrijepio je primjerima iz života sv. Terezije Avilske koja je upravo kao moliteljica i današnjem vjerniku uzor i model za nasljedovanje.

Drugu večer trodnevne priprave, uz sudjelovanje vjernika Župe sv. Ivana Krstitelja, predvodio je župnik i dekan Požeškog dekanata Branko Šipura. U homiliji je govorio o važnosti zajedništva koje se na osobit način očituje među vjernicima u župi. Upozorio je da je Đavao onaj koji razdvaja, razara i uništava, a Duh Sveti povezuje, učvršćuje i gradi. Podsjetio je vjernike na primjer sv. Terezije koja je, vođena Duhom Svetim, obnovila duhovni život brojnih samostana, reformirala karmelski red i utvrđivala sestre u zajedništvu. „Plodovi njezina djelovanja, vidljivi i danas, i nama su primjer koji valja nasljedovati“, poručio je dekan Šipura.

Posljednju večer trodnevnice, 14. listopada u katedralu hodočaste vjernici Župe Duha Svetoga, a nakon euharistijskog slavlja slijedi služba prvih Večernjih hvala svetkovine sv. Terezije Avilske, koju predvodi požeški biskup Antun Škvorčević. Potom mladi predvode molitveno bdjenje u prisutnosti relikvije sv. Terezije, na kojem sudjeluju mladi grada Požege te učenici i profesori Katoličke gimnazije u Požegi.