Budi dio naše mreže
Izbornik

Požeški biskup primio načelnika Općine Kaptol

Požega (IKA)

Požeški biskup Antun Škvorčević primio je u srijedu 5. listopada načelnika Općine Kaptol Milu Pavičića u Biskupskom domu u Požegi.

Razgovarali su o pitanjima suradnje na ostvarenju određenih projekata. Biskup Škvorčević upoznao je načelnika s nastojanjima Požeške biskupije glede sakralne baštine u njezinu identitetskom značenju, čije je srednjovjekovlje dobrim dijelom uništeno u vrijeme osmanlijske vladavine, a značajan dio u kasnijim vremenima, napose u Domovinskom ratu. Istaknuo je kako Požeška biskupija traži mogućnosti da za pokretnu sakralnu baštinu djelomice smještenu u Dijecezanski muzej, arhivsku građu i knjige iz Povijesne knjižnice Požeške biskupije smjesti u prikladan prostor. Kazao je kako je plan urediti Stari grad u Kaptolu, uz pomoć europskih fondova, u koji bi navedena građa bila pohranjena.

Načelnik Pavičić iskazao je potporu navedenim nastojanjima i kazao kako Općina Kaptol svjedoči svoju zauzetost s obzirom na povijesno-kulturnu baštinu i na taj način da je dala tiskati monografiju pod naslovom „Kaptol 1221. – 2021.“ koju je uručio požeškom biskupu. Monografija obuhvaća teme o Kaptolu od prapovijesnih vremena sve do današnjih dana. Mons. Škvorčević darovao je načelniku monografiju „Požeška Katedrala“ predstavljenu javnosti 27. rujna, na 25. obljetnicu uspostave Požeške biskupije.