Budi dio naše mreže
Izbornik

Poziv na izgrađivanje kršćanskog identiteta po uzoru na sv. Euzebija i Poliona

Vinkovci (IKA)

Središnja vinkovačka župa sv. Euzebija i Poliona i Policijska kapelanija Policijske uprave (PU) vukovarsko-srijemske proslavile su u srijedu 29. svibnja svečanim euharistijskim slavljem svoje nebeske zaštitnike, ranokršćanske mučenike iz doba Rimljana – svetoga Euzebija, biskupa i svetoga Poliona, lektora.

Svečano misno slavlje, koje je bilo prikazano i za sve poginule, ubijene, preminule i nestale iz PU vukovarsko-srijemske, u crkvi Sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima predvodio je vojni biskup u Republici Hrvatskoj Jure Bogdan u koncelebraciji desetorice vojnih i policijskih kapelana i drugih svećenika, među kojima je bio i vlč. Ivan Begović, kapelan policijske kapelanije „Sveti Euzebije i Polion“ u Vinkovcima.

Prije početka mise, riječi pozdrava i dobrodošlice uputio je domaći župnik mons. Tadija Pranjić. Razmišljajući o bitnom i temeljnom za svakodnevnu kršćansku praksu, a po uzoru na sv. Euzebija i Poliona, biskup Bogdan u propovijedi je istaknuo: „Spomen na sv. Euzebija, biskupa i sv. Poliona, lektora, oba mučenika, već punih 17 stoljeća pronosi svijetom slavu drevnoga grada Cibalae. Njihovo mučeništvo svjedoči o čvrstoći i snazi kršćanske vjere, vjere kršćanske zajednice iz 3. stoljeća u ovome gradu. Sve to nas podsjeća na onu prvu evangelizaciju kada su prvi kršćanski vjerovjesnici došli u ove krajeve i navijestili Radosnu vijest Evanđelja. To nas također podsjeća, o čemu uvijek treba voditi računa, da su se ovdje, kao i na drugim stranama i krajevima Rimskoga Carstva, sukobila dva svjetonazora, dvije filozofije: filozofija i rimska religija s kršćanskom evanđeoskom porukom. Bio je to susret svjetonazora koji u mnogočemu imaju različite poglede o svijetu, životu i čovjeku. Antički pogled na svijet prožimao je zakonodavstvo, dominirao je u svim strukturama vlasti. Kršćanstvo je bilo nepriznato. Kršćanski pogled na svijet, kršćanska poruka, imala je snagu u sebi, bila je snažna ukoliko je bila utjelovljena u svakodnevni život kršćana – kako nekada, tako i danas“. Biskup Bogdan rekao je kako ljudi često raspravljaju o različitim svjetonazorskim pitanjima, važnim za trenutačni, aktualni, dnevni život, ali i budući život čovjeka. Nikako da se susretnu, nikako da se nađu. Zašto? „Polazišne svjetonazorske točke su različite i ne mogu doći do zajedničkoga cilja. Danas, čovjek bi rekao, da mi kršćani živimo u zapadnom konzumističkom svijetu koji je u sebi imanentan, koji jednostavno promatra život i nastajanje čovjeka od rođenja do smrti, a mi kršćani čvrsto vjerujemo da ljudski život započinje od začeća, završava s prirodnom smrću, ali ne u potpunosti, nego se nastavlja u nebu. Dakle, čovjek ima svoj početak, nema svoga kraja, i ova dva svjetonazora, kad se raspravlja o temeljnim bitnim životnim pitanjima naše svakodnevnice, ne samo u našoj domovini, nego posvuda, poglavito u zapadnom svijetu, jednostavno se jedan drugome suprotstavljaju. Osim naših razgovora i rasprava još važnije je ona metoda koju su imali Euzebije i Polion i drugi kršćanski mučenici. Zašto? Oni su najprije živjeli svoju kršćansku vjeru. Nikada kao danas nije aktualno – biti svjestan kršćanin. Ne možeš biti kršćanin koji si primio sakramente, a da se životom baš ništa ne razlikuješ od onoga koji nije primio sakramente. Kršćanstvo te obvezuje“, rekao je vojni ordinarij. „Dok vam čestitam blagdan sv. Euzebija i Poliona, oni su bili svjedoci Isusova Evanđelja, ustrajali su do kraja, pozivam sve nas ovdje okupljene da izgrađujemo svoj kršćanski identitet onako kao što su to činili oni. Kad su mogli oni, zašto ne bismo i mi!? Tko ustraje do kraja, taj će se spasiti. Poručuje nam Sveto pismo“, zaključio je biskup Bogdan.

Prije završnoga blagoslova domaći župnik darovao je vojnom biskupu knjigu o Vinkovcima. Pjevanje je na misi predvodio domaći župni Mješoviti pjevački zbor „Sv. Cecilija“ s voditeljicom i orguljašicom Dubravkom Vukovarac, prof.