Budi dio naše mreže
Izbornik

Poziv na susret Hrvata, Slovenaca i Mađara

Murska Sobota (IKA)

Odbor za pripravu susreta Hrvata, Slovenaca i Mađara Slovenske biskupske konferencije uputio je poziv na susret koji će biti održan 8. listopada 2022. u Beltincima. Poziv prenosimo u cijelosti.

Murska Sobota, 6. rujna 2022.

Dragi župnici, župni upravitelji i kapelani!

Na početku pisma primite srdačne pozdrave iz Pomurja. Biskupija Murska Sobota bit će domaćin tradicionalnog susreta Slovenaca i Hrvata u Beltincima u subotu, 8. listopada 2022. godine. Tijekom godina ova su okupljanja privukla tisuće katolika i preko stotinu svećenika iz obje zemlje. Posljednji takav događaj održao se 2019. godine u Krašiću u Hrvatskoj pod motom: „Pošalji radnike u žetvu svoju“.

Osim Slovenaca i Hrvata, na području naše biskupije žive i Mađari. Zato će i na ovogodišnjem susretu (kao i na prvom susretu u Mariji Bistrici 2003.) sudjelovati biskupi, svećenici i vjernici iz susjedne Mađarske. Pozvali smo i Hrvate iz biskupije Eisenstadt – Železno (Austrija). Na taj način zajedno s našim biskupom brinemo o suživotu medu narodima i dobrosusjedskim odnosima. Na taj način ostvarujemo riječi koje je naš biskup mons. dr. Peter Štumpf izrekao 17. kolovoza 2019. za vrijeme svete mise na 100. obljetnicu ponovnog ujedinjenja prekmurskih Slovenaca s matičnim narodom: „Dobri susjedi, dobri prijatelji, veliki je to dar za Crkvu i blagoslov naših naroda. Ako sunce ovog prijateljstva ikad htjede potamniti, neka prije nestane taj dan i čas nego što se dogodi. Bolje da nas nema nego da jesmo, ali nismo dobri susjedi prijatelji“.

U duhu sinode koja se sada slavi u Katoličkoj Crkvi na inicijativu pape Franje, geslo susreta je ZAJEDNO NA PUTU VJERE I MIRA. Geslo nas, pripadnike sva tri naroda, poziva na jačanje vjere i zalaganje za mir među nama. Danas itekako osjećamo koliko je važno biti dobar susjed i prijatelj – koliko je važno međusobno poštovanje i prihvaćanje. Riječ je o egzistenciji svih nas.

Stoga Vas srdačno pozivamo da prisustvujete spomenutom susretu s vjernicima iz Vaše župe. Molitveni program prije svete mise započet će u 9 sati, svečanu svetu misu u 10 sati predvodit će sobotski biskup mons. dr. sc. Peter Štumpf, propovijedat će varaždinski biskup mons. mr. sc. Bože Radoš, na kraju svete mise će imati prigodnu riječ gyorski biskup mons. dr. sc. András Veres. Nakon svete mise održat će se kraći kulturno-umjetnički program koji će pripremiti tri folklorne skupine i limena glazba. Za hodočasnike će biti organizirana i mogućnost zakuske/ručka na samom mjestu, kao i za sve svećenike i biskupe.

U petak, 7. listopada 2022., također će biti molitveni susret mladih iz sve tri zemlje u Beltincima koji će započeti u 20 sati i trajati cijele noći. Također će biti osiguran smještaj u sportskim dvoranama škola i vatrogasnim domovima.

Kao dobri susjedi i prijatelji, svi će katolici zajedno moliti, pjevati, razgovarati, upoznavati se i okusiti pomursko gostoprimstvo. Sudjelovanje na susretu može biti u izvrsna prilika za jesensko župno hodočašće u Pomurje. Nakon svete mise bit će izvrsna prilika za obilazak raznih znamenitosti!

U nadi da ćete sudjelovati na susretu, srdačno Vas pozdravljamo i želimo Vam obilan Božji blagoslov u radu u vinogradu Gospodnjem!

Aljaž Baša,
koordinator slovenskog odbora