Budi dio naše mreže
Izbornik

Poziv za potporu izgradnje crkve Drinskih mučenica u Goraždu

Goražde (IKA/KTA)

Župnik župe sv. Dominika u Goraždu vlč. Josip Tadić uputio je molbu za financijsku potporu izgradnje crkve blaženih s. Marije Jule Ivanišević i četiriju susestara poznatih kao Drinske mučenice.

„Nakon 70 godina uspjeli smo dobiti mogućnost ponovno kupiti zemljište i izgraditi crkvu koju su komunisti srušili 1957. godine. U našem projektu izgradnje budućeg svetišta imamo više etapa koje moramo realizirati. Prva etapa je kupovina zemljišta i dobivanje potrebnih dozvola za izgradnju od nadležnih institucija za što imamo pozitivna obećanja i reakcije. Budući da se radi o projektu šireg društvenog značenja gdje bi dolazili hodočasnici iz svih krajeva, Vaša podrška bi nam bila vrlo bitna u realizaciji navedenog projekta. Kompleks izgradnje budućeg svetišta uključuje: muzej, spomen sobu, crkvu, trg i svratište. Stoga Vam se ovim putem obraćam s molbom za financijsku podršku kako bismo realizirali kupovinu zemljišta te ubrzali dinamiku izgradnje cjelokupnog projekta“, napisao je župnik Tadić koji je podsjetio na životni put i mučeništvo pet blaženih sestara iz Družbe Kćeri Božje ljubavi.
„Za vrijeme Drugog svjetskog rata, točnije 15. prosinca 1941. godine iz samostana Marijin dvor smještenog na Palama kod Sarajeva, četnici su zarobili i u Goražde poveli 5 redovnica. Sestre su pomagale siromahe ne praveći razliku prema vjeri i naciji, dijelile su kruh djeci državnog Dječjeg doma, njegovale su bolesnike. S njima je bila s. Berchmana, koja zbog bolesti i starosti nije mogla slijediti križni put po snijegu i hladnoći, te je ostala u Sjetlini. Spomenute četiri časne sestre su mučene u vojarni (današnja OŠ Husein ef. Đozo). Kako bi sačuvale svoju čast, časne sestre su skočile kroz prozor gdje su se teško povrijedile nakon čega su ih četnici ubili i bacili njihova tijela u rijeku Drinu. Zbog njihovog čina kojim su sačuvale svoju čast nazvane su Drinske mučenice. Dana 24. rujna 2011. ubijene časne sestre su proglašene blaženim Drinskim mučenicama“, podsjetio je župnik Tadić.
Župa sv. Dominika – Goražde
Don Josip Tadić, župnik
Kontakt tel: +38733285508; +38763901222
e-mail: tadic.josip1977@gmail.com

Podaci za uplatu su:

Primatelj: Župa sv. Dominika
Adresa: Fazlagića bb, Goražde
Svrha uplate: Izgradnja crkve blaženih Drinskih mučenica
Banka: UniCredit bank
Broj računa za uplate unutar BiH: 3387302256149576
Broj računa za uplate iz inozemstva: BA393387304856150671
SWIFT:SWIFT BIC:UNCRBA22