Budi dio naše mreže
Izbornik

Preč. Franjo Biškup proslavio zlatni jubilej svećeništva

Varaždin (IKA)

U uršulinskoj crkvi Rođenja Isusova u Varaždinu, u četvrtak 22. lipnja, duhovnik sestara uršulinki, kanonik Čazmansko-varaždinskog zbornog kaptola, preč. Franjo Biškup svečanom misom proslavio je 50. godina svećeništva.

Na misi koncelebriralo je dvadesetak svećenika Varaždinske biskupije, a crkvu su ispunili vjernici grada Varaždina, sestre uršulinke iz varaždinskog samostana te sestre iz zajednica u Zagrebu i Slavonskom Brodu, zajednica Cenacolo i drugi gosti i prijatelji preč. Biškupa.

Prije mise riječi čestitke i pozdrava zlatomisniku je izrekla ministrantica i učenica Katoličke osnovne škole Svete Uršule, Helena Hana Koren.

Na početku misnog slavlja preč. Biškup pozdravio je sve nazočne vjernike, svećenike, redovnike, redovnice, braću i sestre iz bratovštine Cenacolo, a napose sestre uršulinke predvođene provincijalnom poglavaricom s. Mihaelom Dumbović kojima je već 29 godina duhovnik.

Uvodeći u misno slavlje zlatomisnik je zahvalio Bogu na daru života, a posebno na daru svećeništva, „daru nad svakim darom, najvećim darom kojim si me mogao obdariti i učiniti sretnim i radosnim svojim djetetom“ rekao je kao molitvu Gospodinu preč. Biškup. Izrazio je radost zajedništva s braćom svećenicima u zahvalnoj misnoj žrtvi koju je prikazao za svoje pokojne roditelje Stanka i Ivku, vlč. Ivana Čočina koji ga je krstio, te loborskog župnika i mučenika Josipa Vedrinu čijem mučeništvu, rekao je preč. Biškup, duguje svoje svećeničko zvanje. Među ostalim u svojoj se zahvalnoj svetoj misi zlatomisnik spomenuo kardinala Franje Kuharića koji ga je zaredio za svećenika, biskupa Marka Culeja te drugih svećenika koji su obilježili njegov svećenički put, napose odgojitelja i kolega svećenika s kojima je bio zaređen. Spomenuo se nadalje svih živih i pokojnih župljana iz župa u kojima je vršio svoju svećeničku službu.

Na misi je propovijedao don Ivan Filipović duhovnik zajednice Cenacolo. Istaknuo je uvodno kako su ovakva slavlja prilika da se „vratimo u centar“, da se iz raspršene svakodnevice sastanemo sa sobom i pitamo o tome kako živimo svoje temeljno životno poslanje. „Mene osobno susreti s preč. Franjom uvijek potiču na preispitivanje kako živim svoj svećenički poziv“, rekao je vlč. Filipović.

U nastavku propovijedi progovorio je i posvjedočio iz vlastitog puta obraćenja i oslobođenja od ovisnosti o temeljnoj važnosti sakramentalnog života vjernika koji se u Crkvi ostvaruje upravo po daru svećeništva. „Sakramenti su bit svećeničkog života i najviše što možemo dati i ponuditi vjernicima. U njima se Gospodin služi našim nedostojnim rukama da bude među svojim narodom, da ga spasi i dovede k sebi“, kazao je propovjednik i dodao: „uvjeren sam da jedino Bog može proći kroz ljudsku prošlost, kroz ljudski život i jedini On može pretvoriti tamu u svjetlo, jedino On može nemir pretvoriti u mir, jedini On može tugu pretvoriti u radost”.

Vlč. Filipović je istaknuo kako ta ispunjena crkva, ali i mnogi koji su mu se ovih dana javljali znajući da će propovijedati na ovom slavlju, svjedoče da je požrtvovan, predan, samozatajan svećenički život preč. Franje Biškupa dotaknuo mnoga srca u zajednici Cenacolo, u tom samostanu sestara uršulinki, u vrtiću i školi, među svećenicima i vjeroučiteljima, među vjernicima grada Varaždina i šire.

„Veliki dar koji smo u svećeništvu dobili nosi sa sobom i veliku odgovornost, ponekad veću nego li je mi možemo ponijeti i zbog toga se u vršenju svoje svećeničke službe oslanjamo na Božju milost kako bismo vjerno izvršili darovano nam poslanje, ali molimo i vas vjernike da redovito i žarko molite za nas“, kazao je završno propovjednik okupljenim vjernicima.

Nakon svečanog „Tebe Boga hvalimo”, riječima čestitke i zahvale preč. Franji Biškupu obratila se provincijalna glavarica sestara Uršulinki, s. Mihaela Dumbović. „Velika mi je radost i u srcu zahvalnost što Vam u ime svih nas sestara, Anđelinih prijateljica, zajednice Cenacolo, Biblijske grupe, pjevača i svih vjernika, mogu izreći čestitku i zahvalu za Vaš odaziv na Božji poziv, za vjerno i zauzeto svećeničko služenje tijekom pedeset godina svećeništva! Zbog Vašeg jedinstva s Kristom i otvorenosti Duhu Svetom zaista se za Vas može reći kao što je sv. Pavao rekao za sebe: ‘Živim, ali ne više ja , nego u meni živi Krist!’ (Gal 2, 20). Promatrajući Vas dnevno skoro 30 godina, nisu nam se mogle sakriti Vaše vrline: skromnost, blagost, strpljivost, dobrota srca, uljudnost, poniznost. Mi sestre uršulinke prisjećamo se kako smo vapile i molile našeg blaženika kardinala Stepinca da nam podari dobrog duhovnika, a u Vama smo dobile ne samo dobrog, nego i svetog! Rođeni na blagdan sv. Jeronima i službujući kao kapelan u župi sv. Jeronima i sami ste postali službenik Božje riječi koju dnevno čitate, razmatrate i nama dijelite kod svake mise. Osjećamo da ona zajedno s euharistijom preobražava Vaš život koji nam svima svijetli. Božja riječ je Vaša ljubav. Dokaz za to su Biblijski susreti za vjernike, koje nikada u ovih skoro trideset godina, osim vremena korone, niste prekinuli!”, rekla je s. Mihaela Dumbović te u nastavku svog govora nabrojila mnoge službe koje je u gotovo 30 godina službovanja u Varaždinu preč. Biškup primio i izvršavao.

Nakon s. Dumbović čestitku i zahvalu preč. Franji Biškupu izrekao je i Marijan Varga uime vjernika koji se redovito okupljaju u uršulinskoj crkvi Rođenja Isusova, orguljaša i zboraša Uršulinskog pjevačkog zbora, prijateljica sv. Anđele i biblijske skupine koju vodi preč. Biškup.

Prije svečanog blagoslova zlatomisnik je još jedanput zahvalio svima na sudjelovanju u slavlju te čestitao prisutnim kolegama zlatomisnicima mons. Josipu Đurkanu i fra Luciju Jagecu i njihov zlatni jubilej svećeništva.