Budi dio naše mreže
Izbornik

Preč. Milan Mužina dobio zahvalnicu Općine Fažana

Fažana (IKA)

U vijećnici zgrade Općine Fažana u srijedu 10. srpnja preč. Milan Mužina, pulski dekan i župnik pulske župe sv. Pavla ap. primio je zahvalnicu te općine. Zahvalnicu „za svestranu humanu pomoć i brigu za stanovnike Općine Fažana“ uručila mu je donačelnica Općine Ada Damjanac.

Zahvalnica je dodijeljena u prigodi 18. obljetnice osnutka Općine Fažana. Obljetnica je obilježena svečanom sjednicom u Multimedijalnom centru nekoliko tjedana ranije što je tradicionalno bila prigoda za dodjelu zahvalnica osobama koje su Općinu Fažana na neki način zadužile. Preč. Mužina nagrađen je za doprinos u osnivanju i promociji Općine Fažana i dugogodišnji rad za dobrobit stanovnika Općine Fažana, istaknuto je na svečanoj sjednici. On je, naime, bio župnik fažanske nadžupe sv. Kuzme i Damjana kroz razdoblje od deset godina, a u to je vrijeme osnovana ta nova općina, izdvojivši se administrativno od Vodnjana. Preč. Mužina, zbog ranije preuzetih pastoralnih obveza, nije mogao nazočiti sjednici pa je stoga uručenje upriličeno drugom prigodom.

Uručujući zahvalnicu, donačelnica je izrazila zahvalnost uime Općine i u svoje ime za svu pomoć te duhovnu i ljudsku blizinu koju preč. Mužina iskazuje mještanima Fažane, što nije prestao činiti odlaskom s te službe. Rekla je da je to prvi put da svećenik dobije zahvalnicu Općine Fažana.

Prilikom primopredaje, donačelnica Damjanac i nekadašnji župnik prisjetili su se vremena od 1998. do 2008. koje je on proveo ondje na službi, s posebnim naglaskom na prve korake u osnivanju nove Općine Fažana, a poprište prvih susreta, dogovora i strateškog planiranja bile su upravo župne prostorije koje im je preč. Mužina spremno stavio na raspolaganje. Župnik se prisjetio pisma potpore koje je on napisao i koje je pročitano u Hrvatskome saboru u prilog zahtjevu osnivanja nove općine. Uz mnoge druge projekte od značenja za opće dobro, za sve žitelje te nevelike, ali veoma uspješne lokalne zajednice, napose su se prisjetili župnikovog projekta pokretanja općinske pučke kuhinje. U samom startu dogovoreno je da Općina financira obroke koje su korisnicima dostavljali župni volonteri.

Župa Fažana je kroz dugi niz godina, pa tako i sada kada župom već više godina upravlja vlč. mr. Ilija Jakovljević, svijetli primjer dobre pastoralne prakse, uspješne i plodonosne suradnje župnika i župljana, što uz lijep odnos s općinskim vlastima rezultira mnogim hvalevrijednim ostvarenjima na dobrobit svih onih koji ondje žive, ili to mjesto povremeno posjećuju.