Budi dio naše mreže
Izbornik

Pred čudom života

Rim (IKA)

Približavajući se obilježavanju Svjetskog dana djece koji će se, na inicijativu pape Franje, prvi puta slaviti u Rimu 25. i 26. svibanja ove godine, Antonio Tarallo za izdanje lista „L`Osservatore Romano“ od 13. travnja posjetio je odjel porodništva Sveučilišne bolnice „Agostino Gemelli“ u Rimu i o tome je napisao kraći osvrt čiji prijevod u cijelosti donosimo u nastavku.

Život koji se rađa misterij je koji treba istražiti: u trenu, nakon dugog čekanja, dijete se pojavljuje na svijetu; ono će odrastati i krenuti u školu; doživjet će gorčinu i radost, nadanja, snove, razočarenja; radit će i možda će i to dijete jednoga dana biti otac ili majka. Sve to nastaje u jednom trenutku, u trenutku kada malo dijete napušta majčinu utrobu, točnije, u onom trenutku kada se prereže pupčana vrpca koja je dijete donedavno povezivala s majkom. Jednom riječju: to je čudo života.

Putovanje u otkrivanje svijeta malenih putovanje je koje “L`Osservatore Romano” predlaže povodom prvog Svjetskog dana djece, a koje će proslaviti na inicijativu pape Franje 25. i 26. svibnja ove godine. To putovanje počinje ondje gdje i inače sve počinje. Kako bismo bolje razumjeli ovaj nevjerojatan događaj, ušli smo u mjesto koje je odabrano kako bi se osiguralo da se to „čudo“ dogodi: bolnički odjel porodništva.

Rim, sveučilišna bolnica Agostino Gemelli, odjel za opstetriciju i opstetričku patologiju, centar izvrsnosti, referentna je točka za cijelu srednju i južnu Italiju: godišnje se ovdje registrira oko 4200 poroda, 1500 hospitalizacija zbog opasnosti od trudnoće, 10000 hitnih prijema.

Već od ranoga jutra sve je spremno za prijem žena i muškaraca koji će uskoro postati majke i očevi. “Poželjeti dobrodošlicu je najvažniji glagol. Žene koje kod nas dođu na porod moraju se prije svega osjećati dobrodošlo”, objašnjava Rosanna Miccoli, koordinatorica sestrinstva rađaonice Poliklinike: “Trenutak poroda je vrlo delikatan i uvijek sa sobom nosi određeni strah. To je lijep trenutak, ali u isto vrijeme i strašan. ‘Hoće li sve biti u redu? Hoće li biti problema tijekom poroda?’, pitanja su koja si većina žena postavlja kada dođu ovdje. Za primalju trenutak rođenja uvijek je trenutak suočavanja sa snažnim emocijama, ali i trenutak velike odgovornosti: primalja je svjesna da mora pomoći djetetu doći na svijet, ali i zna da sudjeluje u rađanju nove obitelji, odnosno zna da se s rođenjem djeteta rađaju i nove uloge majke i oca”, naglašava Miccoli.

Mnogo je priča koje se isprepliću i fascinantno ih je čuti od žena koje su i same majke. Množina je obavezna jer je novo rođenje uvijek timski rad. Roberta Di Battista, voditeljica službe za tehničku rehabilitaciju, svjedočila je mnogim porodima i objašnjava nam da je “svaki porod jedinstven, svaka situacija drugačija od ostalih”, jer je “svaki život jedinstven”. Tako svaka žena ima neku svoju priču iza sebe, opisuje Serena Imperatori, koordinatorica sestrinstva odjela opstetričke patologije, te rado ističe da, “osim poroda kod kojih zdravstveno stanje majke ili djeteta ne predstavljaju probleme, postoje i mnoga složena i teška stanja.” Na primjer, ima dosta majki koje boluju od onkoloških ili srčanih bolesti. Međutim, suočen s tim teškim situacijama, čudo života preuzima vlast: “U velikoj većini slučajeva sve završi dobro”, objašnjava prof. Antonio Lanzone, ravnatelj operativne jedinice opstetricije i opstetričke patologije iste rimske zdravstvene ustanove. Lanzone se čudi kako svaki put kada dođe do takvih situacija, svaka majka razmišlja “isključivo o životu nerođenog djeteta, uvijek stavlja život djeteta ispred vlastitog života”.

Najnoviji zapanjujući slučaj je onaj slučaj žene čije srce nema desnu klijetku, dio srčanog mišića koji pumpa krv prema plućima radi oksigenacije. Zbog ove specifične patologije, ona je u dobi od 4 godine bila podvrgnuta jednoj operaciji rekonstrukcije alternativnog cirkulacijskog sustava, nazvanog Fontan, koji dovodi krv iz šuplje vene direktno u pluća, bez prolaska kroz srce. Ta je djevojčica nedavno postala majka blizanaca. U svijetu postoje samo četiri slučaja rođenja blizanaca od majki s univentrikularnim srcem i Fontan cirkulacijom.

Suočen s takvom pričom, ali i tolikim bezbrojnim drugim pričama koje ovaj odjel može ispričati, ostaje se bez riječi, u kontemplativnom čuđenju koje toliko podsjeća na čuđenje koje se može pročitati u dječjem pogledu. Iza tako jednostavnog, prirodnog glagola, “roditi se”, stoji tako ogromno značenje, kako nas podsjeća Lanzone, jer “sadrži povijest čovječanstva: milijarde puta muškarac i žena odlučili su imati dijete, nastavljaju s rađanjem, i svaki puta rodi se novi život. Ovo rođenje simbol je cijeloga putovanja koje znači potpuno prihvaćanje izazova života s njegovim nesigurnostima, a samim time i njegovom ljepotom”, zaključuje liječnik.


© L’Osservatore Romano. Za pristup cjelovitom sadržaju, više informacija možete saznati ovdje.