Budi dio naše mreže
Izbornik

Predavanja prvog dana Redovničkih dana u Splitu

Split (IKA)

Trideset i osmi Redovnički dani o temi „Posvećeni život u sinodalnoj Crkvi: zajedništvo, sudjelovanje, poslanje“ održavaju se u Splitu 16. i 17. rujna u franjevačkom samostanu o. Ante Antića na Trsteniku u Splitu.

U popodnevnom dijelu programa prvoga dana predavanja su održali: župni vikar na Sigetu (Zagreb) fra Ivan Ivanković, OFM, o temi „Pravni status redovničkih zajednica u Crkvi i u društvu“ i predavačica moralne teologije u Rijeci doc. dr. Mirjana Pinezić o temi „Suodgovorni u poslanju: Sklad različitosti karizmi“.

Fra Ivan je istaknuo da se temi njegovoga izlaganja može pristupiti s različitih vidova, a on ju je nastojao sintetizirati. Ono što je vrlo aktualno u Hrvatskoj su cijene energenata koje pogađaju redovničke zajednice ali i druge pravne osobe Katoličke Crkve. Govorio je o pitanju oporezivanja s društvene strane, ali i o statusu redovništva u Crkvi – koje je njegovo utemeljenje, koja su njegova teološka polazišta i koje je mjesto i uloga suradnje s mjesnom Crkvom, biskupima, poslušnost Papi.

Zaključna misao izlaganja je da redovničke zajednice nikada svoje poslanje ne vrše same radi sebe već da su uvijek u službi Crkve, kao što je redovništvo u službi Crkve tako i redovničke zajednice kao pravni izričaj redovništva su uvijek u službi drugima.

Dr. sc. Pinezić je u svome predavanju naglasila važnost da svi vjernici preuzmu odgovornost u Crkvi i važnost dijaloga između svećeništva, redovništva i vjernika laika. Istaknula je također potrebu slušanja „odozdo“.

Kao što papa Franjo naglašava da čitav narod Božji ima sensus fidei po tome što živi vjeru, moramo se naučiti osluškivati jedan drugoga u onome što već sada živimo, na temelju toga promisliti i izdati smjernice kako dalje djelovati – kazala je. Upozorila je da smo zaglušeni bukom, možda ne toliko žamorom koliko svakodnevnim dužnostima. Zato nismo raspoloženi niti za slušanje Boga prije svega, ni svoje nutrine a onda ni drugoga. Poručila je da treba u sebi stvoriti prostor mira, koji će se onda moći dati drugima.

Program Redovničkih dana nastavlja se u subotu 17. rujna kada će predavanja održati: mr. sc. Marina Šijaković o temi „Periferije u zajednici“ i dr. sc. s. Krista Mijatović s naslovom „Covid-19 u redovničkim zajednicama u fokusu medija“. Program Redovničkih dana u Splitu završit će euharistijskim slavljem.