Budi dio naše mreže
Izbornik

Predavanje akademika Damjanovića ususret Danu hrvatske glagoljice i glagoljaštva u Zaboku

Zabok (IKA)

Akademik Stjepan Damjanović održao je u četvrtak 16. veljače 2023. u Zaboku, u organizaciji Ogranka Matice hrvatske, predavanje „Glagoljična sastavnica hrvatske kulture“, uoči početka Mjeseca hrvatske knjige i obilježavanja Dana glagoljice i glagoljaštva.

Na početku je okupljene pozdravila predsjednica matičinog ogranka u Zaboku Sandra Babnik Lončar. Istaknula je da su kao ogranak ponosni što su mogli po drugi put ugostiti omiljenog profesora akademika Damjanovića. Prvi ovogodišnji događaj u organizaciji zabočkog ogranka održan je ususret Mjesecu hrvatskoga jezika koji počinje 21. veljače, na Međunarodni dan materinskoga jezika. Predavanjem je obilježen i Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva koji se obilježava 22. veljače, na dan kada je 1483. godine tiskana prva hrvatska knjiga – Misal po zakonu rimskoga dvora. Mjesec hrvatskoga jezika završava 17. ožujka, na dan objave Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika 1967. godine.

Akademik Damjanović je naglasio da je glagoljica dragocjeni dio hrvatske baštine, blago bez kojeg se ne može dobro napisati hrvatska književna i jezična povijest.

Glagoljicom su pisani Baščanska ploča, Vinodolski zakonik, prva tiskana hrvatska knjiga – Misal iz 1483. Zlatnim dobom hrvatskog glagoljaštva smatra se XIV. i XV. stoljeće iz kojeg je sačuvano 30-ak cjelovitih brevijara, 20-ak misala, tri psaltira, 20-tak zbornika i mnoštvo fragmenata.

Hrvatsko glagoljske knjige i rukopisi nalaze se u 82 knjižnice izvan Hrvatske, a najljepši primjerci su Hrvojev misal i Misal kneza Novaka, objavljeno je na stranici Ogranka Matice hrvatske u Zaboku.