Budi dio naše mreže
Izbornik

Predavanje i predstavljanje knjige dr. Radan „Zamjensko majčinstvo“

Split (IKA)

Dr. Mirjana Radan, specijalistica ginekologije i opstetricije, subspecijalistica fetalne medicine i opstetricije, održala je predavanje „Zamjensko majčinstvo – izazovi moderne reprodukcije“ i predstavila svoju knjigu "Zamjensko majčinstvo“ u četvrtak 10. siječnja u dvorani Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

Knjigu je predstavio doc. dr. Mario Volarević, program je moderirao prof. dr. Ante Mateljan, a u glazbenom dijelu nastupio je Komorni zbor bogoslova pod ravnanjem mo don Ivana Urlića.

„Razvoj biomedicinskih otkrića u borbi protiv neplodnosti danomice nas stavlja u kompleksne bioetičke nedoumice. Zamjensko majčinstvo, kao kontroverzna uslužnost reproduktivne medicinske potpomognute oplodnje uključuje bio/etičku/medicinsku i sociološku/ psihološku/zakonodavnu složenost o kojima upravo ova knjiga govori i nastoji javnosti probuditi kritičku svijest prema ovom problemu“, kazao je dr. Volarević.

Istaknuo je da se iz sadržaja knjige „može zaključiti kako dr. Radan u svojoj knjizi pobuđuje propitkivanja koja proizlaze iz ovih bioetičkih dvojbi koja proizlaze iz etičkog i moralnog premisivizma, hedonizma, utilitarizma i tehnicizma koji nastoje negirati moralnu dimenziju biomedicinskih postignuća na području reproduktivne medicine. Može li medicina sve što može? Smije li se negativnim moralnim sredstvima (zamjenskim majčinstvom) postići dobar cilj a to je novi život odnosno da dvoje partnera samo zato što to želi može dobiti dijete?“

Dr. Volarević ustvrdio je da je katolička moralna teologija tu jasna da se nikakvo loše sredstvo ne može opravdati dobrim učinkom. „Upravo na taj način i mediji žele prikazati umjetnu oplodnju. Kad se vode rasprave prikaže se dijete s roditeljima i postavlja se pitanje zar ona/on nisu ljudsko stvorenje itd. Međutim, zaboravlja se na višak embrija. Što s njima? Nitko nije protiv novog života, ali sredstvo preko kojeg se došlo da su žrtvovani eventualni brat ili sestra ostaje na marginama. Knjiga se usredotočuje na tri ključna elementa – složenost međuljudskih odnosa (koja je onda prava majka), posljedice utjecaja na zdravlje žene, ne samo fizičke nego i psihičke te komercijalizaciju“, istaknuo je dr. Volarević.

Upozorio je na činjenicu da „danas dijete može imati tri majke (biološku, nositeljicu i zakonsku) ili dva oca (biološkog i zakonskog)“. Zaključio je da je dr. Radan napisala knjigu kao medicinski stručni djelatnik, ali i kao osoba koja poznaje etičke dileme i na njih nastoji odgovoriti.