Budi dio naše mreže
Izbornik

Predavanje na HKS-u: „Hrvatsko novinarstvo: jučer, danas, sutra“

Zagreb (IKA)

Na Hrvatskome katoličkom sveučilištu 4. travnja predavanje „Hrvatsko novinarstvo: jučer, danas, sutra“ održao je novinar, kolumnist i publicist Tihomir Dujmović.

Predavanju su nazočili nastavnici Hrvatskog katoličkog sveučilišta, zainteresirani gosti, ali i brojni studenti Odjela za komunikologiju HKS-a koje je ova tema posebno zaintrigirala.

Uime rektora HKS-a gosta predavača i okupljene pozdravio je izv. prof. dr. Jerko Valković, pročelnik Odjela za komunikologiju. Pročelnik Valković konstatirao je kako „živimo u sredini i razdoblju niske razine tolerancije prema pluralizmu i različitosti mišljenja pa je stoga čestitao Dujmoviću na njegovoj ustrajnosti u novinarskom radu i istraživanju važnih tema iz povijesti hrvatskog novinarstva u čemu nije posustao unatoč brojnim preprekama“.

Dujmović je predavanje započeo odgovorom na pitanje za koje je istaknuo da mu se uvijek postavlja nakon sličnih skupova: „Ima li izlaza iz stanja u kojemu se danas nalazi hrvatsko novinarstvo?“. Njegov odgovor bio je kako će novinarstvo, ali i država te društvo, doživjeti procvast tek kad Hrvatsko katoličko sveučilište stasa do razine zagrebačkog, odnosno kada bude stvaralo dovoljno brojnu i jaku drugačiju struju razmišljanja, sposobnu parirati „mainstreamu“ današnjice.

Dujmović je u predavanju ustvrdio kako hrvatsko društvo, država, ali i novinarska struka kontinuirano šute o zločinima nad novinarima počinjenima za vrijeme Jugoslavije i u doba Domovinskog rata. Prije svega, rekao je, radi se tu o ubojstvima, uhićenjima i protjerivanju novinara nakon Drugog svjetskog rata, zatim uhićenjima i zabranama po propasti Hrvatskog proljeća te mučenjima, ubojstvima i ranjavanjima pripadnika novinarske struke za vrijeme Domovinskog rata. Ta su tri razdoblja, tvrdi Dujmović, kao i kontinuirana nesposobnost Hrvatskog novinarskog društva da stane uz hrvatske novinare, proizvela medije kakve čitamo danas, a kojima upravljaju „ljevičari“ indoktrinirani od strane sistema još u vrijeme kraha Hrvatskog proljeća.

Dujmović je u predavanju iznio vrlo pesimističnu sliku budućnosti hrvatskog novinarstva, poručivši kako sav posao ostaje na mladima koje je pozvao da mijenjaju zakone, šire istinu i vrše istraživanja zločina počinjenih nad novinarima koji su do danas ostali nepoznati široj znanstvenoj, stručnoj i drugoj javnosti.