Budi dio naše mreže
Izbornik

Predavanje o ranjivosti i empatiji za zagrebačke bogoslove

Zagreb (IKA)

Doc. dr. sc. Sanda Smoljo Dobrovoljski s Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održala je u utorak 7. ožujka u prostorijama Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu predavanje o temi „Ranjivost i empatija u interpersonalnim odnosima“ za bogoslove Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa, izvijestili su iz Bogoslovije.

Susret je održan na inicijativu bogoslova IV. godine Hrvoja Havličeka u sklopu službe promocije teološke literature. Na susretu su, uz cijelu bogoslovnu zajednicu, bili prisutni rektor preč. Željko Faltak, odgojitelji vlč. Josip Đurin i vlč. Toni Potrebić te duhovnici vlč. Anto Pavlović i vlč. Ivan Grbešić. Bogoslov Hrvoje na početku susreta pozdravio je i predstavio voditeljicu susreta.

Dr. Smoljo Dobrovoljski u predavanje je govorila o psihodinamici i psihogenezi ranjivosti, načinima nošenja s ranjivošću, važnosti empatije u međuljudskim odnosima i nošenja s empatijom. Pojasnila je što blokira empatiju, istaknuvši da je ranjivost sastavni dio svakog čovjeka te da to može postati mjesto rasta na koje ulazi Gospodin.

To mjesto moramo otvoriti za Gospodina, inače u taj prostor ulazi sam sotona, istaknula je voditeljica susreta. Ranjivost nas mora voditi k obraćenju i to na kognitivnoj i emotivnoj razini, od grijeha do oproštenja. Ona je emocionalno izložena i uključuje neizvjesnost te nosi rizik da se kao takvi možemo prikazati drugim ljudima, pojasnila je.

Dogodi se tako da čovjek umre s 30 ili 40 godina, a bude sahranjen s 90. Asertivnost kao značajka ponašanja pomaže u održavanju odnosa s manje stresa i mogućnost suradnje s drugima. Nije to crta ličnosti, nego naučen oblik ponašanja – jasno reći što mislite, osjećate i želite na pristojan i odlučan način bez očekivanja da će uvijek biti po mojem, rekla je, između ostaloga, dr. Smoljo Dobrovoljski. Na kraju susreta bogoslovi su imali priliku postaviti pitanja i dati osobne refleksije na pojedine teme, izvijestili su iz Bogoslovije.