Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljanje četvrtog izdanja Duhovnog dnevnika bl. Miroslava Bulešića

Pula (IKA)

Četvrto izdanje Duhovnog dnevnika bl. Miroslava Bulešića predstavio je u srijedu 18. listopada 2023. u crkvi sv. Pavla Apostola u Puli vicepostulator za kanonizaciju bl. Miroslava Bulešića preč. Ilija Jakovljević.

U zadnjih deset godina na tri razine spoznaje se bl. Miroslav Bulešić. Prva je ona povijesna. „Prve knjige o bl. Miroslavu smo mogli čitati prije kojih 30. godina zahvaljujući mons. Marijanu Bartoliću i mons. Vjekoslavu Milovanu, a u novije vrijeme prof. Stipanu Trogrliću“, kazao je preč. Ilija Jakovljević.

Druga razina se odnosi na molitvu bl. Miroslavu Bulešiću. „Nakon beatifikacije prije deset godina započela je intenzivan molitva bl. Miroslavu. Njegove relikvije i slike, odnosno kipovi se izlažu vjernicima na štovanje na stotine mjesta, te hodočašćenja na mjesto mučeništva u Lanišće i grob u Svetvinčenat“, rekao je preč. Jakovljević.

„Treće, najbolje poznavanje duhovnog profila bl. Miroslava se širi preko njegovog Duhovnog dnevnika, koji je ovih tjedana doživio svoje četvrto izdanje. Upravo o ovom trećem želim nešto progovoriti“, istaknuo je.

Četvrto izdanje Duhovnog dnevnika započinje prigodnom riječju mons. Ivana Štironje s naslovom „Živjeti svoju misu“. Biskup naglašava važnost euharistije za život, kao što je bila važna za život bl. Miroslava. Duhovni dnevnik se sastoji  od četiri poglavlja te na kraju je dodana Duhovna oporuka u kojoj je naglašena rečenica „Moja osveta je oprost!“.

Bl. Miroslav Duhovni dnevnik započinje pisati 29. kolovoza 1942. na duhovnim vježbama za subđakonat. Cilj pisanja Dnevnika je isto kao svrha duhovnih vježbi: „upoznati samog sebe, popraviti mane, prikazati se sav Bogu dušom i tijelom za Njegovu službu“ (29.8.1942.).

„Kroz prvo poglavlje, koje je najopširnije i obuhvaća period do svećeničkog ređenja, zahvaljujući Miroslavovim zapisima mi upoznajemo jednu mladenačku dušu koja čezne za Bogom i želi se što više usavršiti kako bi bila dostojna da postane svećenik. Zato ovdje nailazimo na brojne zapise gdje Miro uočava svoje nedostatke, mane, sve s ciljem kako bi na njima mogao poraditi. On se ne boji priznati da nije savršen i svet i zato može napisati da još uvijek ima hladno srce, da nije postao novi čovjek, da je navezan na ovozemaljsko, da ga muče požude, da nema dovoljno ljubavi prema bližnjem, da je srdit… Miro doživljava da kušnje nisu smisao da netko propadne nego da one prethode milosti“, kazao je preč. Ilija Jakovljević.

„ ‚Bog hoće da me dobro iskuša prije nego mi podijeli milost i znak svećeništva Kristova‘ (26. 2. 1943.). Zato kaže sedam dana prije svećeničkog ređenja, onako iskreno pred Bogom: ‚Nije u meni savršenstva, u meni je previše mana. Bože, pomozi!… Daj mi vjere u moje svećeništvo… Ne daj da ja izgubim svoju čistoću.‘ (26.2.1943.).

Dok Miro govori sebi, a onda i Bogu što nije dobro kod njega, on ujedno želi čuti što to Bog govori njemu, pa kaže: ‚Govori mi, o Bože, rasvijetli, ražari mi srce, okrijepi me, daj mi milost da mogu postati svet i vrijedan tvoj svećenik. Isuse, Tebi živim, Isuse, Tebi umirem, Isuse, Tvoj sam živ i mrtav!‘ (29. 8. 1942.). On svoj život, svoj poziv, promatra u odnosu prema Bogu. On ne gleda kakvi su drugi svećenici pa će biti i on. On sebe promatra u odnosu na Kristovo svećeništvo“, istaknuo je preč. Ilija Jakovljević.

Dnevnik će dobro doći svima koji žele više poraditi na svom duhovnom životu. „Miroslav je nailazio na iste kušnje na koje nailazimo mi svećenici, vjernici, svaki čovjek, ali on se ne miri s time. Zato piše: ‚Majko, nauči me šutjeti i o svakom dobro govoriti, imajući veliko poštovanje do svih, bez razlike, i misleći da svatko ima svoje vrline, koje moram uzdignuti i pohvaliti.‘ (13. 8. 1943.) Koje li snažne poruke nama u komunikaciji s drugim“, poručio je prečasni.

Drugo poglavlje nosi naslov „Župa Baderna, od 26. rujna 1943. do 13. listopada 1945“. Proći će nekoliko mjeseci od dolaska u Badernu kad će Miroslav napraviti prvi zapis u svom Duhovnom dnevniku. Ovo poglavlje odiše spremnošću i čežnjom za mučeništvo. „Ako je prvo poglavlje bilo spoznavanje sebe i stremljenje savršenstvu, ovo poglavlje nas uvodi u drugu etapu života bl. Miroslava a to je čežnja za mučeništvom. Zato bilježi u svom Dnevniku: ‚Ako me hoćeš k sebi, evo me pripravna. Svoj život Ti sasvim darujem za svoje stado. Uz Tvoju milost i ako me Ti učiniš dostojnim, ne bojim se mučeništva, već ga žudim. Neka bude Tvoja volja.‘ (22. 3. 1944.). Bl. Miroslav je bio svjestan da u bilo kojem času može biti ubijen te bilježi: ‚Želim umrijeti samo za slavu Božju i spasenje duše svoje i svojih vjernika.‘ (22. 3. 1944.). Miro je župnik i kao župnik čezne, ako ga Bog učini dostojnim, za mučeništvom“, rekao je preč. Jakovljević.

Treće poglavlje „Župa Kanfanar od 14. listopada 1945. do 12. veljače 1947.“. Za bolje razumijevanje tog perioda života bl. Miroslava uz Duhovni dnevnik, važne su njegove propovijedi, nagovori…

„Ovo je najkraće poglavlje, jer se djelomično poklapa sa sljedećim poglavljem. Imamo samo dva duhovna zapisa. Iako je kratko bio na župi, bilo je to milosno vrijeme za njega i vjernike. S kojim žarom je radio na župi najbolje se vidi kako se na svršetku svetih misija skupilo oko 2000 ljudi. Što je bio stožer njegovog pastoralnog rada možda najbolje opisuje ova rečenica iz oproštajnog govora u Kanfanaru, 23. veljače 1947.: ‚Dvije vam uspomene puštam: euharistiju i Mariju. Euharistiju primajmo i vi i ja, bl. Gospu molimo i vi i ja. Tu ćemo se naći, time ćemo biti združeni‘“, poručio je prečasni.

Četvrto poglavlje nosi naslov: „Podravnatelj pazinskog sjemeništa“. „On u Dnevniku bilježi kako ga je Božja providnost dovela u sjemenište, ali on sebe ne smatra sposobnim za tu službu. Nastoji sagledati svoj život, u čemu on može još rasti kao odgojitelj. Točno dva mjeseca prije mučeništva, piše u svom dnevniku: ‚Ja želim, ako je Tvoja volja, čim prije doći k Tebi.‘ (24. 6. 1947.) Blaženik zadnji zapis unosi u svoj dnevnik 22. srpnja 1947., te piše: ‚Neka duboka bojazan napunjuje mi dušu. Komu da povjerim svoje poteškoće? Samo Tebi, Bože moj! I Tebi, Majko moja!‘. Ove me riječi podsjećaju na Isusove molitvu na Maslinskoj gori gdje moli da se vrši volja Očeva“, kazao je prečasni Jakovljević.

Vršeći redovitu župničku službu, sa svim ratnim i poratnim izazovima, bl. Miroslav Bulešić čezne da ga Gospodin učini dostojnim mučeništva. Zadnji ovozemaljski ispit prije mučeništva položio je bl. Miroslav braneći dostojanstvo liturgijskog prostora i svetost Euharistije u Buzetu 23. kolovoza 1947. („Dalje možete samo preko mene mrtva!“). Umirući izgovorio je riječi: „Isuse, primi dušu moju!“

„Bog se poslužio životom i mučeništvom bl. Miroslava kako se evanđeosko svjetlo ne bi ugasilo u Istri nakon Drugog svjetskog rata. Ne samo da se nije ugasilo već se širi i zahvaća mnoga mladenačka srca koja su zalog budućnosti“, rekao je prečasni.

„Poštovani, čitajući  životopis bl. Miroslava, posebno Duhovni dnevnik, osjećamo koliko nam je blizak ali s druge strane i izazovan da ga slijedimo. Ta poniznost, jednostavnost je nešto što osvaja srca i potiče na promišljanje vlastitog života. Ovaj Dnevnik nema samo za cilj da upoznamo duhovni profil našeg blaženika, već da i nama bude poticaj da upoznamo sami sebe kako bi bilo bolji ljudi i kršćani“, poručio je okupljenima preč. Ilija Jakovljević.