Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljanje poštanske marke povodom 25. obljetnice Varaždinske biskupije

Varaždin (IKA)

Hrvatska pošta pustila je u optjecaj u srijedu 28. rujna novu prigodnu poštansku marku kojom se obilježava srebrni jubilej, 25. obljetnica uspostave Varaždinske biskupije. Predstavljanje ove poštanske marke održano je istoga dana u Biskupskom ordinarijatu u Varaždinu, izvijestio je Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije.

Motiv na marki autora Deana Roksandića je pročelje varaždinske katedrale i zvonik. Nominalna vrijednost marke označena je slovnom oznakom A što odgovara iznosu poštarine za pismo mase do 50 g u unutarnjem prometu te za dopisnicu/razglednicu u unutarnjem prometu. Marka je tiskana u 30 tisuća primjeraka u arku od 12 maraka. Hrvatska pošta otisnula je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC) koju su posjetitelji predstavljanja poštanske marke mogli poslati upravo iz Ordinarijata.

Uime Hrvatske pošte na predstavljanju je bila Katarina Belavić, izvršna direktorica Hrvatske pošte, Josip Jelenečki i Milan Pavleković, članovi Varaždinskog kluba kolekcionara koji su bili i pokretači inicijative, mons. Antun Perčić, generalni vikar Varaždinske biskupije, umirovljeni biskup Josip Mrzljak te varaždinski biskup Bože Radoš. Predstavljanje su glazbeno obogatili maestro Višeslav Jaklin, violinist Marko Jerbić te sopranistica Barbara Pokorny.

Pozdravljajući prisutne, mons. Radoš spomenuo je sutrašnju svetkovinu arkanđela Mihaela, Gabriela i Rafaela, ističući da njihov blagdan daje lijepu poruku i u ovom trenutku predstavljanja poštanske marke. „Oni su prvi poštari. Nose najvažniju poštu. Od Boga nose poruku ljudima. Nose brzojav čovjeku da je Bog blizu, da Bog gleda, da je Bog s nama“, rekao je biskup.

I Crkva je osnovana kako bi prenijela tu poruku: da je Bog među nama, da je Bog uskrsnuo. To je poruka i Varaždinske biskupije osnovane prije 25 godina, a po ovom malom znaku poštanske marke, koja govori da smo 25 godina u službi te poruke, naša će poruka doći do 30 tisuća ljudi koji će primiti poštu s ovom markom, istaknuo je biskup. U  nastavku je mons. Perčić, odgovoran za projekt ispred Varaždinske biskupije, zahvalio nositeljima ove inicijative, posebno Josipu Jelenečkom i Hrvatskoj pošti koja je prihvatila njegovu molbu za izdavanjem poštanske marke.

Izvršna direktorica Hrvatske pošte Katarina Belavić izrazila je zadovoljstvo suradnjom i podrškom koju imaju u varaždinskim filatelistima te su kao Hrvatska pošta mogli doprinijeti obilježavanju četvrt stoljeća Varaždinske biskupije. Istaknula je kako je Hrvatska pošta od 1991. objavila više od sto različitih izdanja poštanskih maraka sakralne tematike. „Kultura, povijest i tradicija prenose se svakog dana poštanskim markama diljem svijeta prenoseći poruku o kulturnom i nacionalnom identitetu države u kojoj je nastala“, rekla je Belavić.

Na kraju se prisutnima obratio i Josip Jelenečki koji je glavni inicijator izdavanja poštanske marke uz srebrni jubilej Varaždinske biskupije. On je podsjetio na aktivnosti Varaždinskog kluba kolekcionara oko važnih vjerskih obljetnica na području Varaždinske biskupije te istaknuo dobru suradnju s Biskupijom i Hrvatskom poštom, izvijestio je Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije.