Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljen 44. broj Žumberačkog krijesa

Zagreb (IKA)

Predstavljanje 44. broja godišnjaka Žumberački krijes upriličeno je u subotu 29. siječnja u Grkokatoličkom sjemeništu na zagrebačkom Gornjem gradu.

Predstavljanje je liturgijskom pjesmom otvorio Ćirilometodov zbor, a mnogobrojne uzvanike pozdravio je upravitelj grkokatoličkog sjemeništa i župnik Župe sv. Ćirila i Metoda o. Daniel Vranešić.

O višestoljetnom izdavaštvu među hrvatskim grkokatolicima govorio je uredenik Žumberačkog krijesa o. Mile Vranešić. Posebno je istaknuo časna imena i prezimena pokretača i prvih suradnika toga omiljenoga godišnjaka. U zahvali je istaknuo veliku ulogu vjernih čitatelja koji već desetljećima omogućuju izlaženje. 

O ovogodišnjem broju govorio je župnik Župe sv. Marka na Gornjem gradu vlč. Vlado Magić. Kao dugogodišnji djelatnik u Metropolitanu s posebnim poštovanjem progovorio je o važnosti knjige. Sa zahvalnošću je istaknuo kako su 44. godišta takve zavičajne publikacije nemjerljiv doprinos zavičajnoj, ali i nacionalnoj kulturnoj baštini.

Na kraju je o. Daniel Vranešić prisutnima pokazao i ostale nove publikacije u izdanju Žumberačkog biskupskog vikarijata. Nakon prezentacije mnogi su razgledali novootvoreni sakralni muzej. Druženje je nastavljeno uz poznatu žumberačku gostoljubivost.