Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljen molitvenik fra Josipa Vlašića i otvorena izložba slika Karin Grenc

Masna Luka (IKA)

Molitvenik fra Josipa Vlašića „Pred križem – Otajstvo križa u tvome životu“ koji je slikama obogatila splitska umjetnica Karin Grenc predstavljen je u nedjelju 12. ožujka u Galeriji u Masnoj Luci. Otvorena je i izložba Puta križa i drugih slika korizmene tematike, slikarice Grenc.

Voditeljica Višnja Spajić je u uvodnom obraćanju podijelila fra Josipovu knjigu – molitvenik na tri poglavlja. Na prvom mjestu je molitva Puta križa (14 postaja) s uvodom samog autora, zatim je tu fra Josipova meditacija: Dodirujem Tvoje rane, Isuse; i na koncu su Male litanije ljubavi.

O knjizi je govorio predsjednik Matice hrvatske – ogranak Grude Mario Bušić. On je između ostaloga kazao: „Možemo pomisliti da je tema križnoga puta iscrpljena, da nam knjiga ove tematike neće donijeti nešto zanimljivoga, i da nas neće baš nečim osobitim obogatiti. No, i letimičan pogled u ovu knjigu – molitvenik, neće nas ostaviti ravnodušnim. Jednostavno će nas vući svaka sljedeća rečenica, molitva, osjetit ćemo da je nešto u stilu, načinu, jeziku, izričaju, jedinstveno i značajno. Jezik kojim je fra Josipov Put križa napisan upravo je ono što naoko i već poznate i toliko prepričane događaje iz Biblije i naše kršćanske tradicije čini zanimljivim, privlačnim, za čitanje, za molenje, za meditiranje. (…) Uz svaku je postaju i poglavlje fra Josipova križnoga puta vezana po jedna slika splitske, a mogu slobodno kazati i naše umjetnice Karin Grenc. Karin, koja svojim, rekao bih, ikonama Krista, Bogorodice, i drugih likova s Isusova križnoga puta oslikanim na odbačenim daskama i drvima, stavlja u nas sve puni doživljaj Riječi Božje i neprestano nas nuka da se približimo Kristu i po njegovoj patnji dođemo da vrhunca – do Uskrsa. Karin je skromna osoba, takve su joj i slike od skromnih materijala na skromnom odbačenom drvu. I upravo po tomu možemo vidjeti kako je skromnost zapravo veličanstvenost. Što si manji, to si veći. To je biblijska, Kristova kategorija. Nama često nerazumljiva, ali je istinita. U to se možete uvjeriti ako uzmete ovu fra Josipovu knjigu koja je zapravo molitvenik i moleći razmatrate uz Karinine veličanstvene slike križnoga puta.“

Fra Josip Vlašić zahvalio je svima na dolasku, a posebno je zahvalio Karin Grenc na njezinu doprinosu ovoj knjizi, izložbi, ovom događaju u Kući molitve u Masnoj Luci.

Autorica izložbe Karin Grenc zahvalila je prije svega dragom Bogu koji je neprestano prati dok slika. I svima drugima na dolasku i podršci, osobito fra Josipu. „Osluškujući tekst iz fra Josipova križnog puta, stalno me nukalo slikati prema tim divnim molitvama i meditacijama. Tako sam ove slike uradila“, kazala je Karin Grenc.

Višnja Spajić pročitala je tekst akademskog slikara Tomislava Ćavara koji se sa stručne strane osvrnuo na slike autorice Karin Grenc.

U glazbenom dijelu nastupila je pjevačka grupa „Eterno“ iz Posušja.