Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljen novi EU projekt Caritasa Sisačke biskupije

Sisak (IKA)

Novi EU projekt Caritasa „Razvoj usluge psihosocijalne podrške i poludnevnog boravka u Caritasu Sisačke biskupije“ predstavljen je u srijedu, 22. rujna u Velikom Kaptolu u Sisku, priopćio je Ured za odnose s javnošću Sisačke biskupije.

Novim projektom Caritas Sisačke biskupije otvara novu socijalnu uslugu pružanja psihosocijalne podrške za osobe s invaliditetom na području cijele Sisačke biskupije što će omogućiti mobilni tim koji uključuje socijalnog radnika i psihoterapeuta. Taj tim dolazit će do domova osoba s invaliditetom, a usluga će također biti dostupna i u prostoru Caritasa Sisačke biskupije na adresi Ulica dr. Ante Starčevića 92 u Sisku, gdje se korisnici usluge psihosocijalne podrške mogu svakodnevno obratiti.

Projektom će se otvoriti još jedna jednako važna socijalna usluga poludnevnog boravka za starije koja će biti organizirana u Oborovu, na adresi Sočnićeva 2. Za potrebe provedbe aktivnosti poludnevnog boravka biti će organiziran prijevoz starijih osoba da bi im usluga bila što dostupnija te da bi se što više starijih uključilo u aktivnosti boravka koje će im omogućiti bolju kvalitetu života.

Cilj projekta je i pružiti podršku procesu deinstitucionalizacije razvojem i unaprjeđenjem izvaninstitucijskih usluga psihosocijalne podrške i boravka u Caritasu, a u taj dio projekta bit će uključeno minimalno 160 korisnika, uglavnom starijih osoba i osoba s invaliditetom.

Kako je istaknula voditeljica projekta Danijela Švrga, želja je provoditelja da tijekom 24 mjeseca aktivnosti omoguće smanjenje broja korisnika usluge smještaja razvojem izvaninstitucijske socijalne usluge, psihosocijalne podrške i poludnevnog boravka, a također da se i podigne svijest javnosti o važnosti procesa deinstitucionalizacije i pravima ranjivih skupina s naglaskom na pravo na život u zajednici.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 3 613 256.22 kuna, a sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda unutar Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. u stopostotnom iznosu, od čega su 85 % sredstva Europske unije, a 15 % sredstva proračuna Republike Hrvatske.