Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljen vodič kroz korizmu dr. Ilije Čabraje

Slobodnica (IKA)

Knjiga pod naslovom „Razderite srca, a ne halje svoje – Svagdanji vodič kroz korizmu“, autora dr. Ilije Čabraje, svećenika Vrhbosanske nadbiskupije, umirovljenog profesora, u izdanju Naklade Sv. Antuna iz Zagreba predstavljena je u petak 8. veljače u župi sv. sv. Marka u Slobodnici kod Slavonskog Broda.

O knjizi je govorio domaći župnik Pero Stanić. Kako i sam podnaslov govori knjiga je svojevrsni vodič kroz korizmu. Djelo je plod autorovih dugogodišnjih promišljanja nad misnim čitanjima u liturgijskim slavljima u korizmu.

U tome je smislu djelo strukturirano od uvoda, misnih čitanja i molitve vjernika. Svjestan kako je korizma posebno vrijeme u crkvenoj godini, vrijeme kada su kršćani pozvani tijekom četrdeset dana priprave za najveći kršćanski blagdan Uskrs pripremati se kroz post, molitvu i dobra djela, autor na 495 stranica donosi svoja pomno pripremanja promišljanja, stavljajući naglasak na dnevna čitanja, tako da je svako pojedinačno protumačio s biblijsko teološkog motrišta. Biblijski tekstovi rasvijetljeni su u kontekstu njihova nastanka, poruke i aktualizacije vremena u kojemu živimo. Posebnu pažnju posvetio je pojašnjenju riječi odricanje i obraćenje, potičući čitatelje da otkriju njihov smisao. Knjiga sadrži i dodatak s uskrsnim običajima. Župnik Stanić na predstavljanju je naglasio kako je knjiga prvotno namijenjena svećenicima, ali je prikladna i na korist ostalom Božjem puku.

Ključne riječi:
dr. Ilija Čabraja korizma vodič