Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljen zbornik Canite et psallite

Zagreb (IKA)

Zbornik Canite et psallite, koji je „u zahvalu maestru i za maestra prof. mr. art. Miroslava Martinjaka“ objavio Institut za crkvenu glazbu, mnogobrojnoj publici u dvorani Vijenac Nadbiskupskoga pastoralnog instituta 3. svibnja predstavili su recenzenti dr. sc. Tonči Matulić, mr. art. Eva Kirchmayer Bilić, te glavna urednica Zbornika dr. sc. Katarina Koprek.

Ime prof. mr. art. Miroslava Martinjaka već je nekoliko desetljeća sinonim za kvalitetno i produhovljeno na području crkvene glazbe. Ne postoji ozbiljan crkveni glazbenik, orguljaš ili zborovođa koji u ruci nije držao partituru s potpisom maestra Martinjaka. Kao skladatelj i pedagog ostavio je traga na području obnove, očuvanja i razvoja svete glazbe Katoličke Crkve u Hrvatskoj.

Mo Martinjak dugogodišnji je profesor na Katoličkome bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu kao i na Institutu za crkvenu glazbu spomenutoga fakulteta na kojemu je obnašao i dužnost pročelnika Instituta. Kao takav brojnim je generacijama svećenika, bogoslova, časnih sestara i studenata laika prezentirao i ulijevao ljubav prema uzvišenoj i svetoj glazbi. Jednostavnošću autoriteta i bogatstvom znanja, čistim srcem i velikom ljubavlju prema svojoj službi maestro je akademsku svakodnevicu mnogima oko sebe činio ugodnijom i zdravijom. Osim profesorske službe, maestro je od 2002. godine regens chori zagrebačke katedrale i dirigent muškoga katedralnog zbora, glavni je urednik časopisa za svetu glazbu ”Sveta Cecilija”, aktivan je na mnogim drugim poljima.

U zahvalu maestru i za maestra, uime svih naraštaja studenata i kolega s kojima je surađivao i surađuje, povodom 70. godine života, Institut za crkvenu glazbu, pod vodstvom dr. sc. s. Katarine Koprek, predstojnice, izdao je zbornik Canite et psallite. U predgovoru Zbornika zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, istaknuo je svoju zahvalu: ”Zahvalni smo prof. Martinjaku što je svojim vrsnim glazbenim djelima, brigom za očuvanje gregorijanskog pjevanja, njegovanjem hrvatske crkvene glazbene baštine i jedinstvenim glazbenim stvaralaštvom obogatio i unaprijedio kršćansku kulturu i liturgijsko pjevanje u našem narodu.”

Zbornik je sastavljen od 16 znanstvenih članaka s područja teologije, povijesti, povijesti glazbe, liturgike, muzikologije, gregorijanike, katehetike, pedagogije i drugih područja: Milan Hibšer i Katarina Koprek: Život i glazbeni opus maestra Miroslava Martinjaka, Franc Križnar: Glasba in ples v Svetem pismu, Anđelo Maly: Završni hvalospjev – Psalam 150, Mario Cifrak i Myroslava Mostepaniuk: ”Živim, ali ne više ja”: Gal 2, 20 u presjeku interpretacija, Katarina Koprek: Retorika i ritmika gregorijanskih napjeva u službi teološke egzegeze, Josip Gregur: Hvalopojna žrtva, Marijan Steiner: Albe Vidaković kao muzikolog, Rozina Palić-Jelavić: Pod križem; Od oratoriuma in Es Leopolda Ignacija Ebnera do glazbenoga stvaralaštva srodne tematike kod suvremenih hrvatskih skladatelja, Daniel Patafta: Franjevački red i formiranje rimskog brevijara, Blaženka s. Valentina Mandarić: Liturgijski i duhovni glazbeni prilozi u novome kurikulumu Katoličkoga vjeronauka i u vjeronaučnim udžbenicima za osnovnu školu, Josip Šimunović: Pjevački zborovi u pastoralu župne zajednice, Šime Marović: Crkvena pučka glazbena baština i suvremeno sakralno glazbeno stvaralaštvo, Juraj Kolarić: Međimurska popijevka, čuvar nacionalnoga identiteta Hrvata u Međimurju, Stjepan razum i Vlado Razum, mlađi: Okružnica o pučkim crkvenim pjesmama, Konstilija Nikolić Markota: Emocionalni aspekt tumačenja i interpretacije glazbenoga djela, Jasna Šego: Slojevitost Desničina romana ”Proljeće Ivana Galeba” i glazbenikova potraga za smislom. Na samome kraju zbornika nalazi se partitura skladbe Soli Deo gratia mo Martinjaka.

To vrlo vrijedno, bogato i kvalitetno djelo predstavljeno je u dvorani Vijenac Nadbiskupskoga pastoralnog instituta 3. svibnja. Mnogobrojnoj publici zbornik su predstavili recenzenti dr. sc. Tonči Matulić, mr. art. Eva Kirchmayer Bilić, te glavna urednica Zbornika dr. sc. Katarina Koprek. Predstavljanju monografije Canite et psallite prisustvovali su i zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško, te direktor izdavačke kuće Kršćanska sadašnjost dr. sc. Stjepan Brebrić.

U glazbenome dijelu programa nastupio je mješoviti zbor studenata Instituta za crkvenu glazbu pod vodstvom prof. Danijele Župančić, uz glazbenu pratnju Milana Hibšera, doc. art. Zbor je otpjevao tri skladbe: Laudate Deo (W. A. Mozart, obrada M. Martinjak), Hvalite Gospodina (M. Martinjak) te Soli Deo gloria (M. Martinjak). Program je vodila prof. Konstilija Nikolić Markota.

Na kraju svečanosti prisutnima se obratio maestro Martinjak, istaknuvši da sve što je radio i što još uvijek radi, radi na slavu Božju. ”U svojih 36 godina radnoga staža na fakultetu ni jedan dan nisam bio na bolovanju niti sam ikada uzeo anno sabbatico. Studentima sam posvećivao puno vremena, ne žaleći truda, slobodnoga vremena i napora”, istaknuo je maestro Martinjak, dodavši: ”Uistinu sam zahvalan za ovo hvalevrijedno djelo koje ostaje pisani spomen i svjedok ovoga vremena. Vjerujem da će služiti kao povijesni izvor. Osobito sam zahvalan predstojnici Instituta za crkvenu glazbu dr. sc. s. Katarini Koprek koja je idejni nositelj, pokretač i glavni organizator današnje svečanosti, a i samog Zbornika.”

 ”Duh koji Crkvi daje snagu za ‘pjesmu novu’ neka dragome Maestru bude vrelo novih nadahnuća, glazbenih traganja i skladanja.” kardinal Josip Bozanić