Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljen Zbornik radova „Sisačka bitka 1593.-2018.“

Sisak (IKA)

Predstavljanje Zbornika radova „Sisačka bitka 1593.-2018.“ održano je u srijedu 23. listopada u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu. Zbornik su okupljenima predstavili urednici doc. dr. Stipica Grgić s Odsjeka za povijest Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu te doc. dr. Valentina Janković s Odjela za povijest Hrvatskoga katoličkog sveučilišta.

U izdanju Sisačke biskupije, Hrvatskoga katoličkog sveučilišta i Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu zbornik sadrži 12 znanstvenih radova nastalih kao rezultat istoimenog znanstvenog skupa održanog u lipnju 2018. godine u Sisku.

Na početku sve okupljene pozdravio je sisački biskup Vlado Košić zahvalivši svima koji su stajali iza organizacije znanstvenog skupa i izrade zbornika. Biskup je posebno istaknuo kanonike Stolnog kaptola Sv. Križa na čelu s prepoštom mons. Markom Cvitkušićem koji je bio i pokretač cijele ideje. „Sisačka bitka vrlo je važna za naš sisački identitet i naša je dužnost isticati njen značaj i važnost kako bi se konačno ispravila kriva slika i kriva povijest o Sisku“, poručio je biskup nakon čega je u ime Hrvatskog katoličkog sveučilišta okupljene pozdravio prof. dr. sc. Hrvoje Kekez, te u ime Hrvatskih studija prof. dr. sc. Vlatka Vukelić.

Urednik Grgić ukratko je iznio kako je došlo do znanstvenog skupa te samoga zbornika. „Ova knjiga pred nama je nastavak suradnje između ove naše tri institucije i traje još od 2014. godine kada smo krenuli u pripremu skupa koji je izveden 2015. godine pod nazivom ‘Kaptolski Sisak: 1215. – 2015.’, a iznio je prvi istoimeni zbornik iz ove suradnje. U svakom slučaju, to se pokazalo kao uspješna podloga za krenuti dalje. Ovaj zbornik koji je pred nama plod je te dugoročne suradnje koja se i dalje nastavlja. Posebno mi je drago što je naša Sisačka biskupija iskazala zanimanje za povijesne teme, točnije prepoznala povijesne elemente koje ljude na njezinom teritoriju zanimaju, zatim okupila znanstvenu zajednicu te prezentirala rezultate svih tih istraživanja. Mogu reći u ime svih nas da smo u rad na ovoj temi svi mi ušli sa srcem te smo dali najviše od sebe, jer to je tema koja doista zaslužuje i znanstvenu i pozornost šire javnosti. Nakon 25 godina od velikog znanstvenog skupa o ovoj temi mi smo pokušali pokazati da se da napraviti još jedan iskorak u dodatnom istraživanju i osvjetljavanju nekih manje poznatih stvari. Ova tema će se i dalje nastaviti istraživati, a ovaj zbornik je mali doprinos svih nas njezinom boljem razumijevanju“, rekao je Grgić najavivši kako će se 15. studenoga u Sisku i Hrvatskoj Dubici održati znanstveni skup povodom 500 godina od kako je papa Lav X. dao Hrvatskoj naziv „Antemurale Christianitatis – predziđe kršćanstva“.

Doc. dr. Valentina Janković pobliže je upoznala okupljene sa sadržajem i radovima rekavši kako se unutar korica Zbornika nalazi 13 radova koji su prošli dvostruku slijepu recenziju, od kojih je deset izvornih znanstvenih radova, po jedan pregledni i stručni rad, te jedno izlaganje sa skupa. „Razdoblje intenzivnih pritisaka na Pokuplje s početka devedesetih godina 16. stoljeća, dvije uspješne obrane sisačke utvrde te pobjeda združenih kršćanskih snaga u lipnju 1593. godine, u ratnoj zbilji onoga vremena, ali i u svekolikom povijesnom pisanju kroz stoljeća percipirano je kao prijelomno doba u vojno-političkom odnosu Habsburških snaga i Osmanlija. To se posljedično odrazilo i na svekoliki socijalno-ekonomski i strateški status tog djela Hrvatske. Pobjeda kršćanskih snaga, unatoč vrlo skorašnjem padu sisačke tvrđave pod osmanlije iste godine, te njezinom ponovo oslobađanju i to zahvaljujući tadašnjim suvremenim sredstvima informiranja odjeknula je cijelom Europom. Zahvaljujući kolektivnoj memoriji i nacionalnom povijesnom narativu bitka i njezini protagonisti, poput bana Tome Bakača Erdodyja, postali su zapravo značajni toposi hrvatske historiografije i knjiženog stvaranja“, zaključila je urednica Janković.