Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljena božićna čestitka riječkih nadbiskupa

Rijeka (IKA)

„Božić je blagdan radosti jer nam ususret dolazi Bog“, rekao je riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić u božićnoj čestitci na konferenciji za novinare koja je održana 17. prosinca u trsatskom samostanu, objasnivši kako niti vrijeme pandemije ne može pokvariti tu radost.

Božićnu čestitku pred novinarima i kamerama uputio je i riječki nadbiskup i metropolit Ivan Devčić, a božićnu poruku koju potpisuju obojica nadbiskupa predstavio je dr. Nikola Vranješ. Na konferenciji za novinare tradicionalno je najavljen i koncert „Božić je judi“ koji su ispred Hrvatske glazbene unije predstavili Jadranka Čubrić, Aleksandar Valenčić i Tina Vukov.

„Da bi Crkva doista mogla biti obitelj i kao obitelj širiti radost moramo se osloboditi predrasuda i strahova i ne smijemo nikoga isključiti iz naše ljubavi i zajedništva Crkve. Samo na taj način možemo prenositi i živjeti poruku da je Bog ljubav i da ljubi sve ljude. Sa željom da ovo bude Božić u kojem ćemo svim ljudima posvjedočiti da je Bog ljubav, svima vama braćo i sestre i svim ljudima dobre volje želim radostan Božić i blagoslovljenu novu 2022. godinu“, poručio je u čestitki nadbiskup Uzinić.

Nadbiskup Devčić također je uputio čestitku u kojoj je pozvao na radost i opraštanje, nasljedujući na taj način Isusa Krista. Podsjetio je kako liturgijsko vrijeme došašća nudi pregršt svetaca i osoba koje ukazuju kako to činiti. „Svima koji žele Boga slaviti želim da dožive istinsku radost u srcu i u svojim obiteljima. Sigurno će im tada biti lakše prihvaćati sve druge oko sebe i pomagati im, ali i nositi svoje životne križeve“, zaključio je nadbiskup Devčić.

Božićne čestitke riječkih nadbiskupa bit će u cijelosti emitirane na Facebook i Youtube kanalu Riječke nadbiskupije uoči Božića, a prenijet će ih druge televizije, radija i portali.

Božićnu poruku riječkih nadbiskupa koja je objavljena u nadbiskupijskom mjesečniku Zvona i web stranicama, predstavio je dr. Nikola Vranješ. „Ovogodišnja poruka naših biskupa Ivana i Mate u prvom je redu poruka radosti i ohrabrenja; radosti zbog ponovnog susreta s Bogom bezuvjetne ljubavi koju ni pandemija ni druge nedaće ne mogu ugušiti, a ohrabrenja zato što nam upravo Isusov primjer donosi vrhunski poticaj za ustrajnost u trenutnim nevoljama. Zato smo svi pozvani iznova se otvoriti ozračju božićne radosti ne oklijevajući je svjedočiti vlastitim primjerom.“ U poruci, riječki nadbiskupi pozivaju vjernike da susretnu Krista u svakome čovjeku i nikoga ne isključuju iz zajedništva Crkve.

Dr. Vranješ podsjetio je kako ovogodišnja poruka ističe dvije teme koje će obilježiti sljedeću liturgijsku i kalendarsku godinu u Katoličkoj Crkvi. To su proslava „Godine obitelji Amoris laetitia“ te sinodalni hod koji je započeo prije dva mjeseca. U svjetlu Papine apostolske pobudnice Amoris laetitia želja je stvarnost obitelji promišljati kao kolijevku radosti kojoj Sveta obitelj predstavlja vrhunski primjer. Sinodalnost, zajedništvo, potiče na promišljanje o Crkvi kao duhovnoj obitelji. „Te su dvije stvarnosti usko povezane. Papa Franjo nam ih kao vjernicima stavlja na srce kako bismo o njima promišljali“, rekao je dr. Vranješ te zaključio: „Pozvani smo iznova Crkvu prepoznati kao duhovno obiteljsko ozračje kojemu pripadamo, a svijet kao područje našeg poslanja za koje smo odgovorni i u koje smo od Gospodina poslani.“

Nakon božićnih poruka riječki glazbenici najavili su tradicionalni koncert „Božić je judi“ 26. prosinca u 20 sati u katedrali Sv. Vida. I ove će godine biti održan bez publike, ali će biti izravno prenošen putem Radio Rijeke i internetskih platformi.

Na kraju konferencije za novinare nadbiskup Uzinić pozvao je sve vjernike da slaveći Božić budu odgovorni u pogledu sprječavanja širenja zaraze i paze da radost božićnog slavlja ne bude zasjenjena nekim novim žarištem pandemije. „I mi kršćani smo dio društva i za nas vrijede sve odredbe kao i za druge građane“, rekao je mons. Uzinić.