Budi dio naše mreže
Izbornik

Split: Predstavljena knjiga „Carlo Acutis – geek u raju“ Willa Conquera

Split (IKA)

Nakladnička kuća Verbum u četvrtak 14. listopada na konferenciji za medije predstavila je knjigu „Carlo Acutis – geek u raju“ autora Willa Conquera.

Na konferenciji su sudjelovali direktor nakladničke kuće Verbum dr. sc. Miro Radalj i glavni urednik nakladničke kuće Verbum mr. sc. Petar Balta.

Karlo Acutis (1991. – 2006.) prvi je blaženik milenijalac. Kao pripadnik generacije Y prvi je među beatificiranima koji je imao profil na Facebooku, igrao PlayStation i bio ljubitelj Pokemona.

Otac Will Conquer mladi je francuski svećenik koji je godine bogoslovije proveo u Rimu, u Italiji, gdje je osobno upoznao obitelj Karla Acutisa, njegove prijatelje kao i postulatora kauze. Tako je došao do mnoštva informacija i dosad nepoznatih detalja važnih za pisanje nove duhovne biografije.

To nije obična biografija toga sveca tinejdžera, koji je sa samo 15 godina preminuo od leukemije. Opisujući život koji se ne razlikuje mnogo od života bilo kojeg suvremenog tinejdžera koji koristi društvene mreže, uživa u filmovima i stripovima, ona je istovremeno istinski vodič koji može dotaknuti i poučiti. Mladi mogu u Karlu otkriti nekog tko im je blizak i koji im je istovremeno junački uzor – koji je živio kao autentični i iskreni Kristov učenik.

Čitatelj tako u ovoj knjizi o računalnome geeku koji je postao svet može otkriti kako je Karlo kao dječak prihvatio vjeru, kako je nadvladao poroke koji su ga mučili i razvio ljudske i kršćanske vrline. Detaljno opisujući kako je živio kršćanstvo u svojoj mladenačkoj svakodnevici, knjiga daje i svjedočanstvo o vjeri koja prožima život i obuhvaća svu stvarnost. Na stranicama knjige Carlo Acutis – geek u raju se tako opisuje kako se kršćanski suočavao s osjećajima tuge i usamljenosti; kako je živio prijateljstva i odnos s roditeljima.

Karlo se suočavao i s drugim životnim izazovima pa se u knjizi opisuje tako njegovu strategiju odolijevanja pritisku vršnjaka, kako se zabavljao bez gubitka kontrole, kako je naučio oduprijeti se porocima, te kako se odnosio prema prijateljima koji nisu slijedili njegov primjer.

Vrhunac životne drame ovog mladog čovjeka svakako je bila šokantna spoznaja da će uskoro umrijeti. Autor govori kako se Karlo suočio s tom stvarnošću, kako je prihvatio vlastitu bolest i smrt kao dio svog životnog puta sazrijevanja i svetosti.