Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljena knjiga don Joze Njavre „Kraljica Mira: Hrasno”

Dubrovnik (IKA)

Knjiga umirovljenog svećenika Dubrovačke biskupije don Joze Njavre „Kraljica Mira: Hrasno” objavljena u vlastitoj nakladi predstavljena je srijedu 24. svibnja u dvorani Ivana Pavla II. u Dubrovniku.

Uz autora o knjizi su govorili dr. Ante Šoljić, prof. Milan Perić, prof. Boris Njavro i dr. sc. Marinko Marić, koji je ujedno bio moderator predstavljanja.

Sve okupljene na početku je pozdravio dubrovački biskup Roko Glasnović, posebice autora koji je gotovo šezdeset godina svećenik Dubrovačke biskupije. Osobni događaji čine povijest, kazao je biskup, a povijest je uvijek Božja povijest koja ima svoj početak, kraj i smisao. Ispričao je i neke događaje iz života autora koji su ga se dojmili te naglasio doprinos nekih svećenika životu župe Hrasno. Zanimljivo je kako je don Jozo kao dječak u progonstvu zbog ratnih stradanje prvu čokoladu dobio od bl. Alojzija Stepinca. Cilj i svrha sveg ljudskog djelovanja je blaženstvo u Bogu kojeg su ostvarile neke osobe koje se spominju u knjizi, poručio je.

Urednik knjige i pisac predgovora dr. Ante Šoljić, prevoditelj i umirovljeni arhivist, koji je uredio i don Jozinu prvu knjigu „Putovi života”, podijelio je s okupljenim neke detalje o životu blažene Pauline-Marie Jaricot čije Djelo za širenje vjere je pomoglo sagraditi u drugoj polovici 19. stoljeća više župnih stanova s kapelicama u istočnoj Hercegovini.

Prof. Perić je podsjetio okupljene na životni put autora kojega svi najviše pamte po tome što je bio dugogodišnji župnik župe sv. Andrije u Dubrovniku. Rođen je 1937. godine u Hrasnu, a zahvaljujući župniku Batinoviću došao je u sjemenište u Dubrovnik i kasnije postao svećenik. Predstavljač je ispričao i neke manje poznate događaje iz života don Joze te istaknuo njegov doprinos obnovi crkava i kapela na području župe sv. Andrije.

Dr. Marić je predstavio sadržaj knjige rekavši kako se u njoj nalazi osamnaest članaka od kojih je jedanaest djelo autora Njavra, a ostale su napisali drugi autori. Također je govorio o samoj povijesti župe i svetišta Kraljici Mira. Preporučio je knjigu koja može biti zanimljiva ne samo osobama iz tog kraja nego i drugim čitateljima jer je to svetište postalo poznato hodočasničko mjesto te se, čitajući knjigu, mogu bolje s njim upoznati. Knjiga je obogaćena i brojnim fotografijama.

Prof. Boris Njavro je govorio o knjizi u kontekstu njezinog doprinosa kulturi sjećanja zahvaljujući kojoj mnogi događaji i osobe žive i dalje, ostavljaju trag i nakon svoga života. Spomenuo je i isusovca p. Josipa Njavra, koji je bio brat njegovog djeda i prijatelj padra Perice te je u ono vrijeme i sam proveo dvije godine u kućnom zatvoru. Iz njegovih pisama dumu Batinoviću može se saznati više detalja o tom vremenu i događajima.

Na kraju je autor knjige Njavro, koji sada živi u Svećeničkom domu u Dubrovniku, svima zahvalio na sudjelovanju i dolasku na predstavljanje knjige. Podijelio je, uz ostalo, svoja sjećanja na to kako je sv. Jure postao zaštitnik Njavra i Maslaća zahvaljujući kipu kojeg su iseljenici 1906. godine uplatili želeći oživjeti župu u kojoj je puno toga bilo spaljeno i uništeno. Također je ispričao i kako se rodila ideja o ovoj drugoj knjizi.

Župa Hrasno utemeljena je 1761. godine kao četvrta župa Trebinjsko-mrkanske biskupije. Nalazi se u općini Neum u Bosni i Hercegovini i u trenutku osnivanja imala je 650 vjernika katolika. Najveći broj vjernika dosegla je 1939. godine kada je imala 3528 katolika. Tijekom Drugog svjetskog rata i poraća smrtno je stradalo 546 osoba, gotovo svaki drugi muškarac. Svima njima podignut je spomenik u mjestu. Prema podacima iz 2020. ta župa ima 458 katolika. Godine 1958. župnik don Stjepan Batinić u Hrasnu je podigao Gospinu špilju, a 1977. to mjesto postaje službeno biskupijsko svetište Kraljice Mira u koje se svake godine, druge nedjelje u svibnju, hodočasti na veliku proslavu tijekom koje se u procesiji ide do Gospinog kipa na uzvišenju Gradina. Brončani kip Gospe Kraljice mira djelo je kipara Ante Starčevića.

Uz članove društva i zainteresiranu publiku na predstavljanju je bio i predsjednik društva Ivan Maslać kao i zamjenica predsjednika dr. Katja Bakija.

Predstavljanje je organiziralo Hrvatsko kulturno društvo Napredak – Dubrovnik koje priređuje niz događanja kao dio proslave 30. obljetnice obnoviteljstva. Sama podružnica HKD Napredak u Dubrovniku je osnovana 1928.