Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljena knjiga dr. fra Luke Markovića „Nije dobro, ali ima nade – Europa i njezine dileme“

Tolisa (IKA)

Najnovija, sedamnaesta po redu knjiga dr. fra Luke Markovića „Nije dobro, ali ima nade – Europa i njezine dileme“, u izdanju Glas Koncila, predstavljena je u subotu, 26. siječnja u franjevačkom samostanu u Tolisi u Bosanskoj Posavini.

O knjizi je govorio autor Marković, franjevac Bosne Srebrene i pastoralni radnik s višegodišnjim iskustvom među Hrvatima u Njemačkoj. Pozdravnu riječ i čestitke autoru uputio je na početku domaći gvardijan fra Mario Jurić.

Župljanka Ljerka Mikić, spisateljica pročitala je predgovor dr. fra Vjeke Eduarda Tomića, koji je autora Markovića predstavio kao diplomiranog teologa, magistra filozofije i povijesti te doktora povijesnih znanosti, s prevodilačkim, spisateljskim i pjesničkim darom. „Njegovi ga tekstovi pokazuju kao veoma kvalificiranog motritelja društvenih, ekonomskih, vjerskih, političkih i kulturnih događanja kako na području Bosne i Hercegovine tako i u širem europskom kontekstu… Osobitost autorovog pristupa vidljivog u njegovim esejima je ta što se on ne zadržava na dijagnosticiranju određenog stanja, upiranja prsta u određene procese i trendove za koje smatra da mogu biti štetni ili pogubni, nego ide korak dalje ukazujući na moguća rješenja te poziva na brze odgovore jer već sutra može biti kasno“, ističe urednik Tomić. Dodaje kako se Markovićeve prikupljene tekstove može razumjeti i kao njegov znanstveni, ali i profesorski vapaj, poziv na žurno djelovanje napose ako se želi pomoći opstanku Hrvata u BiH, budućnosti BiH i Hrvatske, ali u spasu europske zajednice, kulture, običaja i same europske kršćanske civilizacije.

Recenziju dr. Nine Raspudića, koji tvrdi da su tekstovi dr. Markovića proročanski, pročitala je prof. Katarina Marošević. „Nazvati stvari pravim imenom prvi je preduvjet za iskren i plodonosan dijalog. Fra Luka Marković vjeruje u mogućnost dijaloga, ali bez fige u džepu, bilo da je riječ o međunacionalnim odnosima u BiH, bilo o širem europskom pitanju dijaloga i suživota s islamom. Ne priznaje nametnute tabue kad je riječ o politici, počevši od onoga što mu je osobno najbliže, a to je pozicija Hrvata u BiH. Jedan je od rijetkih crkvenih glasova koji bez kompleksa, s jasnim argumentima u smjeru konstruktivnog pristupa održivoj BiH, govori o trećem, teritorijalno diskontinuiranom entitetu. Ističe kako BiH nije moguće drugačije urediti nego kao federalnu zajednicu te da je svaki pokušaj stvaranja građanske države prilika za dominaciju većinskog naroda u BiH. A to vodi konfliktu i raspadu. Pri tome, jasno ističe i suodgovornost Crkve i intelektualca za sadašnje loše stanje“, zaključuje recenzent Raspudić.

Kako je na predstavljanju istaknuo, naziv knjizi autor Marković je dao potaknut razgovorom dvojice novinara Izraelca i Nijemca. Na upit Nijemca, kakvo je stanje u Izraelu, odgovara ovaj da je dobro, ali da nema nade. Na njegovo pitanje kakvo je stanje u Njemačkoj, kaže njemački kolega da je stanje loše, ali da ima nade. Kao dobar poznavalac društveno-političkih zbivanja u Europi, dr. Marković je naglasio kako Europa ima doista nade, ako probleme shvati na vrijeme, ako politička i intelektualna oligarhija, koja se otuđila od vlastite tradicije, bude imala više sluha za probleme i dileme vlastitog naroda. „Europa ima nade jer ima šanse da se vrati svojim korijenima. U tome ima dva izbora; vratiti se tradiciji onome na čemu je nastala poštivajući liberalizam pogotovo njegujući humanizam ili prepustiti se anarhiji“, ustvrdio je autor Marković te zaključio da je jedini pokretač čovjeka ljubav, jer ona jedina čovjeka čini zadovoljnim i sretnim.

Knjiga „Nije dobro, ali ima nade – Europa i njezine dileme“, nastavak je knjige „Europa na raskrižju“, koja je izašla prije tri godine u izdanju Svjetla Riječi u Sarajevu. Obje knjige donose sučeljavanje s problemima u Europi na području kulture, filozofije, ekonomije, politike i odnosa znanosti i religije. Lijepo ukoričena, knjiga na 303 stranice donosi sabrane tekstove, koji su prvotno nastali kao novinski članci objavljivani od 2016. do kolovoza 2018. godine katoličkom tisku u Bosni i Hercegovini i u Hrvatskoj, u Katoličkom tjedniku, Svjetlu riječi i Glasu Koncila. Autorov uvid u ključna pitanja Bosne i Hercegovine, osobito položaj Hrvata u njoj, ali i šire, aktualne europske i globalne teme, otkrivaju ga kao vrsnoga motritelja društvenih, ekonomskih, vjerskih i političkih zbivanja. Knjiga je podijeljena u pet poglavlja: Društvena i politička previranja u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini; U kojem pravcu plovi europski brod?; Igre oko čovjeka postmoderne; Iskrenim dijalogom do istine; Još uvijek ima nade. Autor u toj knjizi obrađuje i neke aktualne teološke i filozofske teme poput transhumanoga ljudskoga stvorenja (cyborg), suvremenih scijentističkih dogma ili odnosa materijalnoga i duhovnoga.

Na kraju predstavljanja dr. Marković zahvalio je mons. Ivanu Mikleniću, uredniku Glas Koncila na pomoći u odabiru tekstova, uredniku knjige dr. Tomiću, lektorici Katarini Mijatović, recenzentu dr. Raspudiću te djelatnici Glas Koncila Blaženki Matić za grafičko oblikovanje. Najavio je i svoju knjigu u pripremi, riječ je o zbirci pripovijedaka, a jednu od njih koja je nastala prije petnaest godina i donosi zanimljivu priču o jednom toliškom gvardijanu, pročitala je prof. Marošević.
Prihod od prodaje knjiga autor je ponovno namijenio udruzi roditelja djece s posebnim potrebama „Put u život“.