Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljena knjiga „Intenzivna njega“ fra Željka Barbarića

Zagreb (IKA)

Knjiga „Intenzivna njega. Zapisi jednog duhovnika“ autora fra Željka Barbarića predstavljena je u nedjelju 3. rujna 2023. u Samostanu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije u zagrebačkoj Dubravi.

Na početku je sve prisutne u ispunjenoj dvorani pozdravio fra Željko. U neformalnom tonu i uz vedar humor, autor se prisjetio različitih okolnosti u kojima je knjiga nastala. Iako se, kako je istaknuo, tijekom njegovoga školovanja to ničim nije dalo naslutiti, s obzirom na to da se mučio, primjerice, učenjem pisanih slova, kao i s jedinicama iz hrvatskog jezika, danas je autor dviju knjiga (prva je izdana pod naslovom Pretežno vedro).

Knjiga je nastala tijekom dva ili tri mjeseca u periodu, kako je to autor opisao, „hipermanične produkcije“, kada je svakodnevno pisao nekoliko sati, sabirući i prebirući svoja iskustva, doživljaje, sjećanja i razmišljanja pretežno tijekom svog boravka na studiju u New Yorku, gdje je studirao terapeutsko savjetovanje.

Intenzivna njega. Zapisi jednog duhovnika sastavljena je od 34 priče pisane u formi pisama ili razgovora s najboljim prijateljem. Fra Željkove priče su nenametljive, prožete svakidašnjim, naoko običnim događajima, ispričane i viđene budnim i bistrim okom koje čitatelja vodi onkraj površnoga i jednoznačnoga.

O knjizi je najprije govorila dr. sc. Dolores Grmača, izvanredna profesorica na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i fra Željkova profesorica hrvatskog iz gimnazijskih dana. Na stručan način predstavila je najvažnija obilježja knjige, njezine stilske elemente i vrijednost, povlačeći paralelu između, primjerice, poimanja vremena po sv. Augustinu i autorovog pristupa vremenu, kao i iznimnu asocijativnost prisutnu u ulančanim pričama koje mogu funkcionirati i poput svojevrsnog romana.

Matej Lovrić bio je jedan od čitatelja knjige u rukopisu, a član je i zaposlenik Zajednice Arka, zajednice osoba sa i bez intelektualnih teškoća. Opisao je prvi susret i upoznavanje Arke i fra Željka, koji u knjizi govori o Arci i njezinim prijateljima.

Tomislav Kasić je u ime Kršćanske sadašnjosti govorio o knjizi i o tome zašto je ona zanimljiva s aspekta izdavaštva. Naveo je da knjiga izdana u biblioteci Izvan nizova, uz bok mnogim vrijednim naslovima koji govore o aktualnim ljudskim, crkvenim i religioznim temama. Također, knjiga je prošla dugačak put da bi stigla do svojih čitatelja, sljubila se s njima i ostavila svoj dojam na njih i na tome je čestitao autoru.

Na kraju predstavljanja fra Željko se još jednom obratio prisutnima. Podijelio je svoje olakšanje time što je posao oko knjige priveden kraju te je zahvalio svima za prisutnost.

Sav prihod od prodanih primjeraka na predstavljanju knjige autor daruje zajednici Arka-Korablja u Zagrebu.