Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljena knjiga Mali put pouzdanja i ljubavi o. Jacquesa Philippea

Split (IKA)

U prostorijama nakladničke kuće Verbum u Splitu, u četvrtak 9. srpnja na konferenciji za medije predstavljena je knjiga Mali put pouzdanja i ljubavi.

Knjigu su predstavili dr. sc. Miro Radalj, direktor nakladne kuće Verbum i mr. sc. Petar Balta, glavni urednik nakladničke kuće Verbum.

Svaki čovjek na ovaj ili onaj način osjeća potrebu za izgrađivanjem vlastitog duha, te se istovremeno pita koji je pravi put prema tomu. U knjizi Mali put pouzdanja i ljubavi, objavljenoj u nakladi Verbuma, poznati duhovni autor o. Jacques Philippe bavi se upravo time.

Ponekad smo skloni pomisliti da se rast u duhovnomu životu sastoji od umnažanja pobožnosti, gomilanja vlastitih zasluga i grozničave težnje k savršenosti. Takav pristup, ako smo u njemu naizgled uspješni, dovodi do zasljepljujuće oholosti i gledanja svisoka na sve druge kao u Isusovoj prispodobi o farizeju i cariniku, a neuspješnost dovodi do nezadovoljstva i frustracija. U konačnici, svako napredovanje vlastitim snagama pokazuje se kao varljivo i bezuspješno jer svi naiđemo na izvanjske nepremostive poteškoće, doživimo duhovnu tamu i suhoću ili snažno iskusimo vlastite slabosti.

Suočena s vlastitim ograničenjima koje bi mnoge obeshrabrile, sv. Terezija od Djeteta Isusa se, umjesto strmim i skliskim putom traganja za vlastitim savršenstvom, uputila drukčijim, malim putom – odlučila se, usprkos vlastitim slabostima, uspinjati duhovnim dizalom pouzdanja u Božju ljubav.

Upravo na temelju duhovnih tekstova Male Terezije, Jacques Philippe u knjizi Mali put pouzdanja i ljubavi, otkriva i tumači taj mali put. Preko ponuđenih razmatranja životnu mudrost u njima sadržanu čini dostupnom svakomu. Ona je vrlo jednostavna jer, kako je i sama Mala Terezija kazala: „Volim jednostavnost, jeza me hvata od ‚pretjerivanja‘.“

Ključne riječi:
nova knjiga verbum