Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljena knjiga „Misli iz pustinje“ bl. Karla de Foucaulda

Split (IKA)

Nakladna kuća Verbum u četvrtak 24. ožujka na konferenciji za medije predstavila je knjigu Misli iz pustinje.

Na konferenciji su sudjelovali direktor Verbuma dr. sc. Miro Radalj i glavni urednik Verbuma mr. sc. Petar Balta.

Charles de Foucauld, nekoć bogati i rastrošni plemić, konjički časnik francuske vojske i slavni istraživač koji je sve ostavio i slijedeći poziv Duha postao jednostavni mali Isusov brat Karlo, siromašni pustinjak među Tuarezima u Sahari, jedna je od najupečatljivijih duhovnih osobnosti 20. stoljeća, svetac kršćanske dobrote i blagosti. Njegova zanesenost Bogom i radikalno življenje evanđeoskoga nenasilja u Siriji, Svetoj zemlji i Alžiru i danas nadahnjuje mnoge. Prigodom njegove kanonizacije 3. svibnja 2022. nakladna kuća Verbum objavila je njegove odabrane zapise Misli iz pustinje koje predstavljaju biser kršćanske duhovnosti.

Knjigu su priredili članovi zajednice Isusova mala braća i Isusove male sestre koji pripadaju zajednici duhovne obitelji bl. Karla de Foucaulda. U njoj su, uz kratki prikaz njegova života, izdvojili iz različitih izvora autorove najljepše tekstove o temi ljubavi, ljepote, milosrđa, praštanja, radosti, poniznosti, rada, pustinje, molitve, ali i o tome što njemu znači živjeti Nazaret, biti brat svima i svakomu, kako biti istinski pobožan i živjeti molitveni život.

Misli iz pustinje su njegova svojevrsna duhovna škola ljubavi, škola poniznosti i istinskoga zaborava sebe sve dok se savršeno ne uzljubi Boga i bližnjega. Srce kao jedinstveni organ koji, ako istinski ljubi, ljubi sve, pa i neprijatelje, središte je duhovnosti bl. Karla koji o tome iz dubine afričke pustinje piše: „Imamo samo jedno srce: srce kojim ljubimo Boga ono je isto srce kojim ljubimo ljude. Ako se naše srce zagrije, zapali, omekša u praksi ljubavi prema bližnjemu, samim time postaje toplije i nježnije u ljubavi prema Bogu. Naše srce ne može gorjeti za Boga i biti ledeno za ljude niti može gorjeti za ljude i biti ledeno za Boga. Dakle, što više naše srce gori iz ljubavi prema ljudima, to sposobnije postaje ljubiti Boga.“

Knjiga je u prijevodu Lidije Paris dostupna u svim Verbumovim knjižarama kao i putem mrežne knjižare Verbum.hr.