Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljena knjiga „Nebo iznad pozornice” u Tučepima

Tučepi (IKA)

Knjiga „Nebo iznad pozornice“ autorice Marine Šimić predstavljena je u subotu 28. siječnja u Tučepima u dvorani Župe sv. Antuna Padovanskog.

Riječ je o zbirci u izdanju Glasa Koncila koju čini 54 dramoleta objavljivanih na stranicama „Maka“, gdje Šimić surađuje više od 15 godina.

Knjiga je predstavljena kroz glazbeno-scenski program koji je vodila glumica Lara Lalić. U programu su sudjelovali pjevačica i orguljašica Romana Lalić-Pejković, mješoviti župni zbor, dječji crkveni zbor „Izvor“, župna dramska skupina te predstavljačice Ana Duvnjak, ravnateljica Gradske knjižnice Makarske i Brigita Mravičić, profesorica hrvatskoga jezika.

Zbirka dramoleta je podijeljena u pet poglavlja i prati liturgijsku i kalendarsku godinu. Prikladna je za izvođenje na školskim, vjeronaučnim i drugim predstavama, ali je istodobno poučno dramsko štivo. Junaci dramoleta su većinom tinejdžeri koji rješavaju važna životna pitanja u svojim odnosima s drugima, posebice vršnjacima, s braćom i sestrama ali i roditeljima te svojim odgojiteljima, a nerijetko i sa samima sobom, rastući u vjeri i u ljudskosti. Tekstovi preslikavaju sam život, vezani su uz suvremene i mladenačke radosti ili probleme, ne izbjegavajući ni tegobne teme. Pobuđuju istinsku znatiželju, promišljanje o kršćanskim vrednotama, suosjećanje i dobrotu, pa i vedru zbunjenost. Sve navedeno posjetitelji su mogli doživjeti kroz dramolete „Zlatni telefon“ i „Točno vrijeme Isusovog rođenja“ koje je uprizorila župna dramska skupina.

Predstavljačica knjige Ana Duvnjak istaknula je kako je veliki vakuum, u ionako skromnoj zastupljenosti igrokaza, nastao u vrijeme komunističkog društvenog uređenja te se cjelokupni repertoar sveo na samo par pripremljenih igrokaza vrijednih župnika, časnih sestara ili vjeroučitelja. Baveći se literaturom za djecu i mlade vidljivo je da je igrokaza, posebno onih vjerske tematike tiskano relativno malo. Ta činjenica može navesti na pogrešan zaključak da ih i nema, no ipak igrokaz jednako kao i drama živi na scenskim daskama. Oni se češće gledaju, a rjeđe čitaju. Zato ih nema mnogo sakupljenih u knjigama, ali bi ih se zasigurno dosta našlo po školama, crkvama i drugim institucijama, često zabilježenih rukom ili pisaćim strojem. Želja za približavanjem kršćanskih vrijednosti mladima bila je vjeroučiteljici Šimić vjetar u leđa da u nedostatku dostupnih igrokaza počinje svoje stvaralaštvo. Ta zbirka dramoleta došla je u pravi trenutak jer izazovi svakodnevnice, posebno za mlade, nikad nisu bili veći.

Predstavljačica Brigita Mravičić, osvrnula se na 25-godišnji rad Marine Šimić kao vjeroučiteljice i pastoralne suradnice u školi i župi u Tučepima, navodeći i opus više od 100 scenskih izvedbi povodom Božića, Uskrsa, sv. Nikole, sv. Ante, obilježavanja Dana zahvalnosti za plodove zemlje i Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje. Podsjetila je nazočne i na predstave koje je župna dramska skupina izvela povodom 100. godišnjice rođenja fra Joze Viskovića i 350. godišnjice župe kao i na nedavno izvođenu predstavu o životu blaženog Alojzija Stepinca. Iako su to bili prizori teških vremena u kojima su živjeli tučepski sin fra Joze i posebno dragi blaženi kardinal Stepinac, bilo je to dragocjeno i poučno za župljane i generacije učenika. Posjećenost te promocije kao i proteklih predstava u župi dokaz su da su kršćanske vrijednosti i ljepota neprolaznosti istinskih vrijednosti aktualni i danas i da neće izgubiti na svojoj vrijednosti.

Na kraju programa autorica Marina Šimić je pozvala sve nazočne na „osvajanje neba“ koje je samo moguće s onima s kojima živimo, koje susrećemo i koje odgajamo. Ako knjiga „Nebo iznad pozornice“ čitateljima i/ili gledateljima barem malo u tome pomogne, onda je ispunila svoj cilj.

Autorica Marina Šimić je vjeroučiteljica u OŠ Tučepi i pastoralna suradnica u župi sv. Ante u Tučepima. Jedna je od priređivačica pet zbornika učeničkih radova Splitsko-makarske nadbiskupije, autorica Križnog puta oca i majke, suautorica udžbenika i radnih bilježnica za vjeronauk za sedmi i osmi razred osnovne škole. Objavljuje dramolete u dječjem mjesečnom listu „Mali koncil – Mak”.