Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljena knjiga o dr. Tomislavu Zdenku Tenšeku

Zagreb (IKA)

Knjiga "Dr. Tomislav Zdenko Tenšek", posvećena životu toga istaknutog kapucina, sveučilišnog profesora i voditelja duhovnih vježbi, predstavljena je 6. lipnja u crkvi sv. Mihaela u Zagrebu, uz samostan u kojemu je fra Tomislav živio dugi niz godina. O knjizi su govorili dominikanac i profesor na zagrebačkom KBF-u o. Alojz Ćubelić i autor knjige, kapucin fra Anto Barišić.

O. Alojz spomenuo je da je ovo peta knjiga u nizu koji, u suradnji Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Kršćanske sadašnjosti, predstavlja zaslužne profesore toga Fakulteta. Naglasio je da se “Tomislav Zdenko Tenšek u svom vremenu i na svoj način bavio raznim pitanjima, čime je pokazao da da je koristio sposobnost razlaganja svaki put kad se potrudio iskovati mišljenje i argumentiranje. Osim toga, bio on toga svjestan ili ne, potaknuo je i pokazao da ta duhovna aktivnost nije rezervirano područje nekolicine povlaštenih ljudi. Naime, neke osobe poput fra Tomislava su čitav život posvetili upravo tome da dadnu svoj doprinos na toj ‘ljudskoj i intelektualnoj pozornici’, a da nisu nešto tražili zauzvrat ili patili zbog ‘neostvarene karijere’.”

O. Ćubelić spomenuo je i da je “iz nekog neobjašnjivog poleta, profesor Tomislav Zdenko Tenšek govorio, svjedočio, pisao, objašnjavao i, jednostavno rečeno, živio i djelovao. Osim toga, na zadivljujuć je način spojio meditaciju i djelatnost. Vršeći odgovorne službe gvardijana, provincijala, profesora i dekana na Katoličkom bogoslovnom fakultetu, morao je prije ostvarivanja određenih ciljeva meditirati, odnosno misliti. Profesor Tenšek je, što pokazuje i ova knjiga, uspio uskladiti djelovanje i mišljenje”, zaključio je o. Ćubelić.

Autor knjige fra Anto Barišić je, uz videoprezentaciju materijala iz knjige, detaljnije govorio o životu i djelu fra Tomislava, od njegovoga rođenja u Zadravcu kod Orehovice u Zagorju, preko redovničke i svećeničke formacije u Osijeku, Sloveniji i Zagrebu te znanstvenog rada u Rimu i Strasbourgu, sve do uključivanja u profesorski zbor na zagrebačkom KBF-u i prvog, preranom smrću prekinutog, mandata dekana istoga Fakulteta.

Autor knjige fra Anto Barišić

Predstavljanju su nazočili i provincijal hrvatskih kapucina fra Juro Šimić sa subraćom kapucinima te više profesora Katoličkoga bogoslovnog fakulteta.