Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljena knjiga „Svijet na Božjem dlanu“ don Jerolima Lenkića

Split (IKA)

Knjiga „Svijet na Božjem dlanu“ i novi album pjesama „Dalmacijo srce Mediterana“ autora dr. sc. don Jerolima Lenkića, župnika pakoštanske Župe Uzašašća Gospodinova predstavljeni su u srijedu 22. lipnja u Pinakoteci Franjevačkog samostana Gospe od zdravlja u Splitu.

O knjizi su govorili: fra Ivo Rastočić, OFM, Danijela De Micheli Vitturi, dr. med., i autor knjige. Knjiga nije roman, ni zbornik znanstvenih radova, ni zbirka članaka pisanih periodično, niti je zbirka poezije premda je autor vrlo poetičan. Ona je plod autorova razmišljanja koja su navirala u vrijeme pandemije. Dok je u to vrijeme šetao uz Vransko jezero uz prigodna razmišljanja bila je presudna želja da napiše knjigu.

„U ljudskoj duši je urođena prirodna želja očuvati vjeru, nadu i ljubav. U ljudskoj težnji duboko ukorijenjena težnja da čovjek na razini ljudskosti, uljudnosti i kršćanske preobrazbe čuva u srcu sveto što je primio po svetim sakramentima. Ovom knjigom od svjetla vjere do obraćenja dolazi se poniznom vjerom, dugotrajnim radom na sebi i molitvom se otkriva duhovno obzorje života. Dakle, u duhovnom ozračju života čovjek današnjice je više usmjeren optimizmu koji uljepšava čovjekove dane na zemlji i ohrabruje Bog da se vjerom nadvlada strah i da se radosno živi u duhu Evanđelja“, naglašava autor u predgovoru.

„Neopisivo iskustvo vjere u ljudima je olakšavalo izdržati i biti čvrsti u ljudskom i kršćanskom uvjerenju da je Bog onaj koji drži svijet na dlanu. Živjeli smo utemeljeni u vjeri oslobađajući se straha i vjerujući da Bog ima zadnju riječ u našem životu“, nastavlja autor u predgovoru: „Čovjek koji živi moralno i savjest mu je čista, ne boji se umrijeti. Doista, strahopoštovanje prema Bogu kao Vrhovnom Dobru, osjećalo se živo u ljudima koji su se klanjali Bogu. Kršćani se ne prilagođavaju ovom svijetu u negativnom kontekstu, nego s druge strane, kršćani su prosvijetljeni Duhom Svetim koji se cijelim svojim srcem zalažu za istinu, pravdu i miran suživot prihvaćajući svakog čovjeka bez obzira na njegovu vjersku ili nacionalnu pripadnost.“

Knjiga je sastavljena od tri poglavlja: Svjetlo vjere u doba koronavirusa, obraćenje i prihvaćanje autoriteta na temelju vjerskog stava. Knjiga je tiskana u vlastitoj nakladi, ima 192 stranice.

Kroz knjigu autor vješto isprepliće citate raznih autora koji se nastavljaju na njegova razmišljanja ili pak autorova razmišljanja proizlaze iz citiranih tekstova. Sve zajedno tvori solidnu čvrstu građu. Kao što je građevina od armiranog betona otpornija na rušenje tako je i autor sigurniji kada svoja razmišljanja potkrijepi citatima iz Svetog pisma, crkvenih naučitelja, svetaca, filozofa, pape, biskupa, raznih kršćanskih pisaca, Talmuda, Evanđelja i raznih glasila. Iz toga se vidi autorova zauzetost i svestranost u praćenju, poznavanju i citiranju literature.

Na kraju se okupljenima obratio autor knjige istaknuvši da je u životu važno dati dobar primjer. Kao strastveni navijač nogometnog kluba Hajduk i košarkaškog kluba Zadar ispripovijedio je primjer iz života kako se pristojnim ponašanjem može utjecati na navijače da i oni postanu pristojniji i navijaju bez psovki i izgreda. Dugogodišnja povezanost s navijačkim skupinama Torcida i Tornado urodila je i skladbama o Hajduku i Zadru koje su prisutni mogli čuti u interpretaciji autora.