Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljena knjiga „Za tračkom nade“ vjeroučitelja Nikole Milanovića

Split (IKA)

Predstavljanje knjige „Za tračkom nade“ autora Nikole Milanovića održano je u utorak 3. ožujka u dvorani dominikanskog samostana u Splitu.

Knjigu su predstavili profesorica Margita Vučetić, viša savjetnica za vjeronauk Sabina Marunčić, profesorica Elvira Eterović i autor Nikola Milanović. Program je moderirao dr. med. Vide Popović. Izdavači knjige su Hrvatska udruga Benedikt i Naklada Protuđer.

„Čudesan je ovo prvijenac našega Nikole, u kojemu je glavna odrednica vjekovna borba dobra i zla, ispričana jezikom mašte koja ima uporište u Božjoj riječi, istini i obraćenju“, kazala je Vučetić, dodajući kako kroz roman upoznajemo okrutnost i besmislenost ratova, propalih ideologija, razornog i nemoralnog utjecaja medija te krize morala i autoriteta.

Eterović je citirala upečatljive fragmente iz knjige, posebno se osvrćući na neobična bića koja predstavljaju „malenoga“ čovjeka koji često ostaje neprimjetan u svijetu zla. Govorila je i o ljubavi glavnog junaka romana Jonasa prema Aner, naglasivši kako njihova ljubav zagrijava srca čitatelja u svijetu mračnih i zlih namjera bezdušnog Marduka.

Marunčić je pojasnila kako se u romanu isprepliću realnost i fantazija. „Autor nam kroz izmišljena bića i likove želi poslati vrlo važne poruke koje u sebi sadrže općeljudske i kršćanske vrijednosti. Govori nam o važnosti braka, obitelji, prijateljstva i dobrote. Prikazujući nam borbu dobra i zla koja se odvija u ovom svijetu, upoznaje nas s pozitivnim likovima ovoga romana. Međutim, uz sve napore pozitivni likovi ne uspijevaju samo ljudskim snagama pobijediti zlo, a to nam se otkriva na samom kraju romana u kojem prepoznajemo Isusa Krista koji je pobijedio zlo, grijeh i smrt“, ustvrdila je.

Zahvaljujući svim nazočnima na dolasku, svojoj obitelji na svakodnevnoj potpori i strpljenju, autor Milanović rekao je kako „kao profesor vjeronauka već dugo razmišlja o svijetu mladih u kojem je često prisutan ‘fantasy’ žanr“, dodavši kako je zbog toga odlučio krenuti u pisanje ovoga romana koji je razumljiv svim generacijama. „Na pisanje romana potaknulo me i čovjekovo iskustvo zla s kojim se trebamo boriti. Ako idemo sami osuđeni smo na propast te zbog toga glavni junaci romana u svim teškim situacijama slijede tračak nade koji ih može spasiti“, nastavio je, zaključujući kako je u romanu spomenuo brojne moralne probleme s kojima se susreće suvremeni mladi čovjek.