Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljena prva zbirka pjesama „Ne tražim razloge“ Danijele Zagorec, tajnice Ogranka Matice hrvatske u Križevcima i Udruge „Dr. Stjepan Kranjčić“

Križevci (IKA)

U Hrvatskom domu u Križevcima u petak 28. listopada 2022. predstavljena je prva zbirka pjesama autorice Danijele Zagorec „Ne tražim razloge“, objavljena, uz potporu Grada Križevaca, u nakladi Ogranka Matice hrvatske Križevci.

O knjizi su uz autoricu govorile predsjednica križevačkoga Matičina ogranka Renata Husinec i članica Maloga vijeća Društva profesora hrvatskoga jezika Sanja Miloloža, stihove su interpretirali Dijana Mijač Dretar, Martina Valec-Rebić, Zrinka Zagorec i Josip Žulj, glazbeno su promociju obogatili križevački mladi glazbenici Gabrijel Božić i Dora Rebić u okruženju izložbe Senke Pleše s radovima koji su objavljeni kao likovni sadržaj knjige.

Kroz predstavljanje je vodila Tanja Baran koja je autoricu predstavila kao ženu, vjernicu, suprugu, majku, kćer, sestru, prijateljicu, kolegicu,  suradnicu, spisateljicu, tihu, ali snažnu osobu koja kao profesorica hrvatskoga jezika i književnosti u križevačkoj Osnovnoj školi Ljudevita Modeca niže iznimne uspjehe u nastavi, a posebno s literarnom skupinom te s književnim radovima učenika na raznim natječajima, recitalima i festivalima diljem domovine. Istaknula je da autorica godinama niže sjajne stihove, osvaja nagrade i priznanja, mnoge su joj pjesme i objavljene, a sada su ukoričene u prvoj samostalnoj knjizi koju je, uz naslovnicu Zrinke Zagorec, grafički oblikovala Martina Valec-Rebić, a uredila Renata Husinec.

Urednica je govorila o mnogim postignućima Matice hrvatske u Križevcima, navodeći izniman niz mnogih poznatih hrvatskih pjesnika koji se se ostvarivali u Križevcima, među kojima domaća kći Danijela Zagorec ima zapaženo mjesto. Sanja Miloloža je izdvojila, predstavljajući knjigu pred punom dvoranom, da se zbirka sastoji od 69 pjesama kojima prethodi predgovor književnice Božice Jelušić, a nakon kojih slijedi bilješka o autorici i kazalo. „Autorica nam pjeva priču o prirodi, životu, ljubavi, stvaralaštvu i Stvoritelju, nudeći sličice iz života, drage ljude, sklonost prema glazbi, prva pjesnička iskustva, vlastitu samoćnost i ženstvo, nadu zrele žene, duhovno bogate i s Bogom pomirene“, istaknula je Sanja Miloloža nazvavši Danijelu Zagorec pjesnikinjom kršćanske vokacije i prozvavši zbirku plemenitim prinosom hrvatskoj poeziji kršćanskoga nadahnuća i intimističkoga lirskog zanosa, topla, iskrena, radosna, ali ne i naivna, s dječjom iskrom u grudima i optimizmom koji nije rezultat ružičasta otklona od grube realnosti, nego snažno pouzdanje u Ljubav i svrhovitost trenutka u koji smo svi, zajedno s pjesnikinjom, uronjeni.

Danijela Zagorec rođena je 1968. u Zagrebu. Odrastala je u Križevcima gdje živi i radi kao profesorica hrvatskoga jezika i književnosti. Od 2018. u statusu je učiteljice mentorice u Osnovnoj školi Ljudevita Modeca. Voditeljica je literarne družine i s učenicima redovito sudjeluje na državnim literarnim natječajima te na smotri Lidrano u literarnom i scenskom izrazu. Piše scenarije i surađuje kao autorica u nakladničkoj kući Ljevak. Tajnica je Ogranka Matice hrvatske u Križevcima i Udruge za promicanje znamenitih Križevačna „Dr. Stjepan Kranjčič“.

Poeziju piše još od studentskih dana. Do sada je pjesme objavljivala u časopisima (Marulić, Danica), u Školskim novinama te u književnim zbornicima Susreta hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“.

Udana je i majka je troje djece.