Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljena zvučna knjiga „Vjetar iz udaljenih krajeva“ Tanje Šupe

Rijeka (IKA/TU)

Ususret proslavi nebeskog zaštitnika Riječke nadbiskupije i grada Rijeke, sv. Vida, u srijedu 12. lipnja u riječkoj prvostolnici predstavljena je zvučna knjiga prof. Tanje Šupe „Vjetar iz udaljenih krajeva“, zbirka terapeutskih priča za djecu.

Djelo je izdala Zaklada „Čujem, vjerujem, vidim“, a događaj je organiziralo nadbiskupijsko Povjerenstvo za osobe s invaliditetom i djecom s teškoćama u razvoju. Uz autoricu, o djelu i Zakladi govorili su jedan od povjerenika navedenog Povjerenstva prof. Budislav Vukas i osnivač Zaklade Mirko Hrkač. Predstavljanju su prisustvovali riječki nadbiskup Mate Uzinić, generalni vikar i rektor katedrale Mario Tomljanović, vikar za pastoral Mario Gerić, a glazbeno su događaj animirali Natalija Brusić Botić i Branko Ivošević.

„S obzirom da je broj naslova prilagođenih u ovakvom formatu još uvijek izrazito malen, svako nastojanje u prilagodbi tekstualnih materijala osobama s oštećenjem vida iznimno je značajno. Vrijeme razvoja tehnologije ovim trendovima ide u korist, ali je, pored Hrvatske knjižnice za slijepe, nastojanje Zaklade Čujem, vjerujem, vidim, koja je izdavač ovog djela, izuzetno vrijedno obogaćenje u nastojanjima pripreme zvučnih knjiga u Hrvatskoj“, rečeno je na predstavljanju.

Zaklada „Čujem, vjerujem, vidim“ proizašla je iz projekta „Soba susreta“ autora i urednika Mirka Hrkača, tijekom kojeg je snimljena zvučna Biblija na hrvatskom jeziku. Tematski raznolike i maštovite priče i pjesme zvučne knjige prof. Šupe, poučnog su karaktera te svaka od njih nudi svojom poukom pomoć u izazovnim segmentima dječjeg svakodnevnog života. Pjesničke slike dočaravaju maštoviti dječji svijet te istovremeno stvaraju ravnotežu, upućujući na odgojni segment svake terapeutske priče i pjesme. Neizmjerna je vrijednost upravo ovakvih priča i pjesama koje će djeci pružiti sadržajnu i tematsku raznolikost, raznovrsne motive, zaigranost rima, ali i pažljivo utkane savjete u svakoj rečenici ili stihu te pouku koja zaokružuje svrhovitost svake priče i pjesme. Priče i pjesme iz zbirke „Vjetar iz udaljenih krajeva“ mogu se implementirati u sadržaje odgojno-obrazovnog rada predškolskog i mlađeg školskog uzrasta te je doprinos autorice velik upravo u segmentu poučavanja svojim književnim djelima, a sve u pažljivo zaokruženoj cjelini svijeta mašte, poručila je u svom tekstu recenzentica Sobotinčić Štropin.

Autorica ove iznimno vrijedne zvučne knjige je voditeljica programa rane intervencije za djecu s oštećenjem vida i Prve dječje knjižnice za djecu s oštećenjem vida pri Osnovnoj školi „Pećine“. Njezini su stručni interesi u proteklih, gotovo 17 godina vezani za poslove edukacijskog rehabilitatora, kao i knjižničarstva. Bavi se i promocijom taktilnih slikovnica, koje slijepoj i slabovidnoj djeci otvaraju mnoge ideje, misli i kreativnosti, te putem njih ona upoznaju svijet oko nas. Tanjina sestra Matejka Stojanović, grafička je urednica ovog djela.