Budi dio naše mreže
Izbornik

Rijeka: Drugi dan trodnevnice sv. Vidu

Rijeka (IKA)

Vratimo se mentalitetu Isusa Krista, poručio je p. Stanko Perica u katedrali sv. Vida predvodeći u srijedu 12. lipnja misno slavlje drugog dana duhovne priprave za proslavu nebeskog zaštitnika Riječke nadbiskupije i grada Rijeke.

Suslavili su rektor katedrale i generalni vikar Mario Tomljanović, povjerenik nadbiskupijskog Ureda za obitelj Ivan Nikolić i vikar za pastoral Mario Gerić. Misu je glazbeno animirao Dječji zbor „Nebeske iskrice“ Župe Viškovo. Na liturgijskom slavlju, kao i predstavljanju knjige, prisustvovao je riječki nadbiskup Mate Uzinić.

Propovjednik je podsjetio na sintagmu pape Benedikta XVI. „da živimo u vremenu diktature relativizma“. „Ne čuvaju se vrijednosti. Živimo prebrzo i ne stignemo se zaustaviti i reflektirati na nešto. Tehnologija nas također vuče tomu“. Zbog toga su, upozorio je p. Perica, „danas uspješne lažne vijesti jer ne stignemo provjeravati pozadinu kao i teorije zavjere. Teško se boriti s tom diktaturom relativizma, a Isus kaže: Čuvajte zapovjedi. Čuvajte vrijednosti“.

Isus sam nije čuvao zapovijedi, kazao je propovjednik dodajući da je liječio subotom. Jedna od židovskih zapovijedi bila je da se subotom ostaje s obitelji i ništa ne radi. Zbog toga su mu prigovarali. Isusu su prigovarali i kada je govorio da Bog ne traži „naše žrtve, nego našu ljubav i milosrđe“. „U tom smislu, a po uzoru na Krista, naša vjera je vjera susreta s Bogom, ne vjera samo knjige i zakona. Isus je tako živio jer je razumio zapovijed. Na takav način moramo i mi razumjeti zapovijedi  kako bismo je mogli čuvati jer je naša vjera, a to nas Isus uči – vjera susreta. Trebamo upoznavati Isusa i njegov mentalitet kako bismo znali što moramo čuvati, što trebamo činiti i kojih se to vrijednosti u našem vremenu relativizma trebamo držati“, poručio je propovjednik. „To možemo samo ako se družimo s Isusom, ako čitamo Bibliju. Na to nas potiče i papa Franjo – na čitanje Svetog pisma, evanđelja dana, kako bismo upoznavali Isusa i razumijevali njegov mentalitet“.

Mi smo religija susreta, naglasio je propovjednik u nastavku obrazlažući da Bog od nas traži da znamo izaći iz samih sebe, iz egoizma u kojega po prirodi upadamo, kako bismo bili ljudi za druge, kako bismo prestali misliti samo ono „što je bitno samo meni“, nego „što je bitno i drugima“. U diktaturu relativizma upadamo i na vjernički način, upozorio je p. Perica navodeći kao primjer da često „skačemo“ s jedne na drugu molitvu, sa seminara na duhovnu obnovu, molimo krunicu, trodnevnicu, devetnicu, a ne stignemo stati i reflektirati što molimo i s kakvim nakanama.

„Vratimo se mentalitetu Isusa Krista, onoga koji je dao svoj život za druge. Bog nas poziva na poniznost i blagost. Na to nas poziva i sv. Vid koji je ‘antijunak’ našega vremena. Kao dječak, ništa nije ostavio iza sebe. O svetom Vidu nemamo nikakve zapise. Jedino što znamo jest da nije htio žrtvovati rimskim ljudima. Prihvatio je kršćanskoga Boga. Imao je tu milost otkriti ga i razumjeti u vrlo mladim godinama. Razumjeti da je naš Bog njegov uspjeh, a ne bog dominacije, ne bog svjetovnog samoostvarenja. Bog koji je milostiv na drugi način. Razumio je da nije važno kako ga drugi gledaju, nego kako ga Bog gleda, koliko se uspio pred Njim ostvariti, a ne pred drugima“.

Zaključujući propovijed, potaknuo je vjernike na molitvu sv. Vidu za poniznost i blagost, za želju za žrtvovanjem za druge, na molitvu ako smo slabi u davanju, ako se naš život previše vrti oko nas samih i naših potreba. „Zamolimo sv. Vida da nam bude zagovornik“, poručio je p. Perica na kraju propovijedi.

Na kraju mise voditelj Ureda za obitelj podijelio je potvrdnice polaznicima radionica koje je navedeni Ured za njih organizirao u proteklom vremenu. Nakon liturgijskog slavlja u riječkoj prvostolnici održano je predstavljanje zvučne knjige prof. Tanje Šupe „Vjetar iz udaljenih krajeva“, Terapeutske priče za djecu.