Budi dio naše mreže
Izbornik

Prefekt Dikasterija za kulturu i obrazovanje na konferenciji o sportu i duhovnosti

Rim (IKA)

"Nijedan sportaš, kao ni osoba, ne hoda sama tijekom života", istaknuo je kardinal José Tolentino da Mendonça, prefekt Dikasterija za kulturu i obrazovanje, prigodom otvaranja međunarodne konferencije o sportu i duhovnosti u Rimu na Francuskom institutu, prenosi se u izdanju lista „L`Osservatore Romano“ od 17. svibnja.

Ističući riječi “Brže, više, jače” Kardinal se prisjetio stote obljetnice olimpijskog gesla koje je poteklo od dominikanca Henria Didona. “Crkva se – objasnio je Prefekt Dikasterija, citirajući svetog Ivana Pavla II. – prepoznaje u najčovječnijim vrijednostima sporta i istovremeno ima mnogo za ponuditi svijetu sporta. Isus je pravi Božji sportaš, koji u svojoj poruci i svojim gestama nadahnjuje život i disciplinu svih sportaša.” Čak i papa Franjo ide toliko daleko da uspoređuje sport i svetost kada kaže: “Za mene je trening svaki dan pitati Boga: Što želiš da učinim, što želiš od mog života?

Tijekom tri dana konferencije izmjenjivat će se preko trideset govornika iz svijeta sporta, teologa, filozofa i sociologa te redovnika, s ciljem zajedničkog koračanja u produbljivanju zajedničkih vrijednosti ​​i traženja novih inspirativnih elemenata. Nije slučajno da su rad konferencije otvorila svjedočanstva onih koji duhovnu dimenziju sporta doživljavaju u svakodnevnom životu. Silvia Salis, bivša olimpijka u bacanju kladiva i zamjenica potpredsjednice CONI-a, istaknula je disciplinu osobnog odricanja koja karakterizira život sportaša u ime višeg cilja čije postizanje nije zadano; vrijednost potpunog “oslanjanja” na nekoga tko zna kako vas voditi kroz poteškoće života i sporta. Tema je to koju su i detaljno istražili Arturo Mariani, paraolimpijski sportaš talijanske nogometne reprezentacije za osobe s amputacijama i Francesca Salvia, majka dvoje profesionalnih sportaša.

U drugom okruglom stolu, koji je moderirao Alessandro Gisotti, zamjenik uredničkog direktora vatikanskih medija, govorila je Isabelle de Chatellus, direktorica programa Holy Games-a preko kojega Crkva u Francuskoj želi dati dušu Olimpijskim igrama u Parizu.

Francuska veleposlanica pri Svetoj Stolici Florence Mangin stavila je temu duhovnosti i sporta u teški međunarodni kontekst, podsjetivši na nadolazeće Olimpijske igre u Parizu 2024. i odlučujuću važnost koju sport može imati na međunarodne odnose čak i u njihovoj najvećoj kritičnoj fazi. Promicanje mira i poštivanje drugih nerazdvojan je vez kako u sportskoj tako i u duhovnoj i crkvenoj dimenziji, naglasila je Mangin. Elementi su to koji predstavljaju kamen temeljac duboke refleksije koja može ponovno probuditi nadu čak i u najmračnijim trenucima povijesti čovječanstva.


© L’Osservatore Romano. Za pristup cjelovitom sadržaju, više informacija možete saznati ovdje.