Budi dio naše mreže
Izbornik

Poruka pape Franje sudionicima konferencije o sportu i duhovnosti u Rimu

Rim (IKA)

Sport je sve više "povlašteno mjesto susreta između ljudima i bratstva među narodima", napisao je papa Franjo u poruci upućenoj sudionicima međunarodne konferencije o sportu i duhovnosti pod nazivom "Staviti život u igru" u organizaciji Dikasterija za kulturu i obrazovanje i Veleposlanstva Francuske pri Svetoj Stolici. Konferencija je s radom započela u četvrtak 16. svibnja u Francuskom institutu u Rimu, a završit će u subotu 18. svibnja. U nastavku objavljujemo cjelovit prijevod Papine poruke koja je objavljena u izdanju lista „L`Osservatore Romano“ od 17. svibnja.

Draga braćo i sestre!

Srdačno pozdravljam vas koji sudjelujete na Međunarodnoj konferenciji o sportu i duhovnosti pod nazivom „Staviti život u igru“ u organizaciji Dikasterija za kulturu i obrazovanje i Veleposlanstva Francuske pri Svetoj Stolici.

Apostol Pavao više je puta usporedio duhovni život s natjecateljskom aktivnošću, posebice s utrkama (v. 1Kor 9,24; 2Tim 4,7-8) čija je nagrada sâm Krist. Disciplina i umjerenost sportaša, kao i zdrav natjecateljski duh, često su vrednovani kao metafore krjeposnog kršćanskog života. Čak i danas ova metafora može biti učinkovita za sve one koji na neki način žele i nastoje ugoditi Bogu i biti njegovi prijatelji.

Sport zauzima sve važniju ulogu u društvu, oblikujući svakodnevni život mnogih ljudi. To je način korištenja slobodnog vremena koji budi interese i prilike za susrete, zbližava, stvara zajedništvo, dinamizira život na uredan način i potiče snove, osobito kod mlađih generacija.

Zato je nužan pastoral sporta i odgoj u istinskim vrijednostima natjecanja, očišćenima od sebičnosti i čisto materijalnih interesa. Iz istog je razloga važno da Crkva promišlja iskustvo sporta i da ga primjereno vrednuje u svom evangelizacijskom djelovanju. Oni koji sudjeluju u ovoj službi pozvani su djelovati tako da Isusa predlože kao “pravog Božjeg sportaša” (sv. Ivan Pavao II., Homilija prigodom Jubileja sportaša, 29. listopada 2000.). Neke nedavne Papinske izjave obogatile su crkveno promišljanje sporta, stavljajući ga u njegov ljudski horizont, upozoravajući na rizike dehumanizacije i korupcije, promičući ga kao povlašteno mjesto susreta među ljudima i bratstva među narodima.

U tom kontekstu, ova Konferencija o sportu i duhovnosti ima za cilj razmišljati o “sportu izvan sporta”. S višestranom vizijom namjerava proniknuti u svoje etičke, društvene, kulturne, političke i duhovne vrijednosti. Želim vam što bolji rezultat u radu i dopuštam si ostaviti vas sa smjernicom koja mi je jako draga: u sportu, na svim razinama, nikada ne smije posustati “amaterski” duh koji čuva svoju autentičnost. A taj je stil usko povezan s kvalitetom duhovnog života onih koji tvore sportsko okruženje: menadžera, trenera, tehničara i sportaša. U tom smislu ističem veliku odgojnu odgovornost odraslih: njihova savjest oblikovana u ljudskim vrijednostima ključna je za stvaranje zdravog i edukativnog sportskog okruženja, sprječavanje svakog neodgojnog odnosa i bilo kakvog oblika zlostavljanja, posebice na štetu maloljetnika i ranjivih osoba.

Zahvaljujući vam na vašem angažmanu, obećavam vam svoje molitve i zazivam Gospodinov blagoslov na sve vas i vaše aktivnosti.

Rim, Sveti Ivan Lateranski, 24. travnja 2024.

FRANJO


© L’Osservatore Romano. Za pristup cjelovitom sadržaju, više informacija možete saznati ovdje.