Budi dio naše mreže
Izbornik

Premijer Republike Srpske dr. Višković pohodio trapistički samostan „Mariju Zvijezdu“

Banja Luka (IKA)

U okviru priprema za središnju svečanost velikog jubileja katolika Banjolučke biskupije, 150 godina od dolaska trapista i osnivanja čuvene samostanske opatije „Marija Zvijezda“ u Banjoj Luci, u utorak 4. lipnja pohodio je crkvu i samostanske prostorije premijer Vlade Republike Srpske doc. dr. Radovan Višković, u pratnji ministra pravde u njegovoj Vladi Antona Kasipovića i drugih suradnika.

Dobrodošlicu premijeru i njegovoj pratnji izrazio je banjolučki biskup Franjo Komarica, zajedno sa svojim suradnicima koji vode brigu o crkvenoj imovini. Zajedno su razgledali veliku crkvu, u kojoj su se i pomolili, a zatim i vrijednu sakristiju, te neprikladnu prostoriju u kojoj su smještene vrlo vrijedne knjige nekadašnje velike samostanske knjižnice. Zatim su razgledali privremene eksponate i grafikone izložbe koja se priprema za otvaranje na središnje dane jubileja 21. i 22. lipnja ove godine.

Premijer Višković bio je impresioniran „izuzetnom bogatom baštinom“ koju su gradu Banjoj Luci i cijeloj BiH ostavile generacije požrtvovnih, nesebičnih, marljivih redovnika iz čak 16 europskih naroda i država, tijekom sedam i pol desetljeća svoga slobodnog djelovanja. Priznao je da ni sām nije znao što su i koliko su ovi katolički redovnici uradili za duhovno i materijalno dobro desetina tisuća svojih sugrađana i suvremenika.

Biskup Komarica i njegovi suradnici su premijeru predstavili i neka aktualna nastojanja Banjolučke biskupije oko nastavljanja prebogate duhovne i civilizacijske baštine nekadašnjih članova „Marije Zvijezde“. Zamolili su ga da, snagom svoje kompetencije, omogući ostvarivanje njihovih plemenitih želja i napora oko izgradnje bolje i sigurnije budućnosti za sve ljude kojima je ovdje rodno mjesto i domovina.

Premijer je obećao da će udovoljiti opravdanim željama i molbama biskupa i njegovih suradnika, osobito glede daljnjeg djelovanja biskupijskog Caritasa i Katoličkog školskog centra u Banjoj Luci. Glede povratka oduzete crkvene imovine – samostana „Marija Zvijezda“ izrazio je nadu da će i Visoki predstavnik u BiH pomoći u donošenju okvirnog zakona o denacionalizaciji i restituciji jer, osim Katoličkoj Crkvi, treba vratiti oduzetu imovinu i Srpskoj pravoslavnoj Crkvi u Sarajevu i drugdje u Federaciji BiH, kako joj je odavno vraćeno u Republici Srpskoj.

Premijer je obećao da će njegova Vlada i konkretno sudjelovati u obilježavanju ovog značajnog i znakovitog jubileja: „Marija Zvijezda – Europska zvijezda“ – 150 godina, izvijestio je TABB.