Budi dio naše mreže
Izbornik

Preminuo kardinal Renato Corti

Milano (IKA)

U jutarnjim satima, 12. svibnja, u 84. godini života u Rhou, nedaleko Milana, u Zavodu svetih Ambrozija i Karla preminuo je talijanski kardinal Renato Corti, objavio je Vatican News, a prenosi Nedjelja.

Kardinal Corti bio je na čelu biskupije Novara od 1990. do 2011. kada je umirovljen zbog navršene dobi od 75 godina. Od tada je živio u spomenutom zavodu u jednostavnoj sobi, povučeno i spokojno, navodi Vatican News.

Bio je potpredsjednik Talijanske biskupske konferencije od 2005. do 2015. Za Rimsku kuriju je 2005. vodio duhovne vježbe, posljednje na kojima je sudjelovao sv. Ivan Pavao II. Kardinalom ga je kreirao papa Franjo na konzistoriju 2016. kada je već imao 80 godina. Godinu dana prije napisao je razmatranja za križni put koji se na Veliki petak molio u Koloseju.

Bio je poznat po skromnom životu te su ga nazvali „kardinal sakristan“ budući da je od umirovljenja pa do smrti život proveo u Rhou, gdje mu nije bilo teško samom sebi pripremiti sve neophodno za misu.

Renato Corti rođen je prije 84 godine u Galbiatei, u pokrajini Como, danas Lecce. Za svećenika ga je 1958. zaredio milanski nadbiskup Giovanni Battista Montini, budući papa Pavao VI. Nakon različitih službi u nadbiskupiji, 1980. postao je generalni vikar da bi godinu dana kasnije bio imenovan pomoćnim biskupom Milanske nadbiskupije. S toga je mjesta 1990. premješten za ordinarija u Novari, gdje je bio je punu 21 godinu – sve do umirovljenja 2011., izvijestila je Nedjelja.