Budi dio naše mreže
Izbornik

Preminuo književnik i novinar Mladen Kušec

Zagreb (IKA)

Vijest o smrti novinara Mladena Kušeca objavila je Hrvatska radiotelevizija u ponedjeljak 2. studenoga na svojoj mrežnoj stranici.

„Preminuo je Mladen Kušec, legenda hrvatskog novinarstva“, priopćio je HRT.

Mladen Kušec rođen je u Zagrebu 1938. U rodnom gradu polazio je osnovnu školu, gimnaziju i studij na Filozofskom fakultetu. Na Radio Zagrebu počeo je raditi 1963. Kao novinar i urednik istaknuo se rado gledanim i slušanim radijskim i televizijskim emisijama za djecu i mlade (Tonkica Palonkica, frrr…, Patuljci pojma nemaju, Hihotići, Bijela vrana i dr.). Njegove radijske i televizijske emisije za djecu postale su standard za taj žanr.

Bio je urednik Obrazovnog i dječjeg programa Hrvatskog radija 1989. – 1994., a nakon toga godinu i pol bio je urednik Radio Sljemena. Autor je tridesetak knjiga pjesama, proze i drama za djecu i mlade (Dobar dan, Volim te, Plavi kaputić, Lili i Vili, Slijedi me).

Dobitnik je više nagrada, među ostalim, nagrade Hrvatskog novinarskog društva Zlatno pero 1979. (za knjigu Donatela, nastalu prema radioemisiji Bijela vrana), nagrade Mato Lovrak za najbolji roman za mladež 1993. (za roman Mama, tata i ja), nagrade na Tjednu radija u Ohridu 1977. i 1983, nagrade Radio Zagreba 1983. te nagrade HRT-a Ivan Šibl za životno djelo 1991.