Budi dio naše mreže
Izbornik

Premještaji redovnika u samostanu Svete Marije Milosne u Bolu na otoku Braču

Bol (IKA)

Hrvatska dominikanska provincija donijela je odluke o premještajima svojih redovnika u samostanu Svete Marije Milosne u Bolu na otoku Braču.

U skladu s redovitim premještajima fr. Damir Šokić, prior bolskoga dominikanskoga samostana, odlazi iz Bola u samostan Svetoga Jeronima u Rijeci, gdje će vršiti službu
učitelja novaka. Fr. Šokić oprostio se od vjernika u Bolu misom koju je slavio u nedjelju, 23. kolovoza, u samostanskoj crkvi. Samostan u Bolu napustit će nakon 12 godina. Prvih 9 godina bio je župnik tamošnje župe sv. Ivana Krstitelja, a posljednje 3 godine starješina samostana.

Župnik župe u Bolu, dominikanac fr. Mirko Jagnjić također je obuhvaćen premještajima Hrvatske dominikanske provincije. Iz Bola odlazi u samostan Sv. Petra mučenika u Staromu Gradu na otoku Hvaru. Fr. Jagnjić župnikom u Bolu imenovan je 2017. godine, a osim toga, župničku službu obnašao je i u obližnjoj Murvici te župi sv. Nikole biskupa u Gornjemu Humcu.

U samostan u Bolu dolazi fr. Mihael Mario Tolj, dosadašnji župnik župe sv. Križa u Gružu – Dubrovnik, koji će vršiti službu župnika u bolskoj župi sv. Ivana Krstitelja, zatim u župi Bezgrješnoga Začeća u Murvici te upravitelja župe sv. Nikole biskupa u Gornjemu Humcu. Osim njega u bolski samostan dolazi i fr. Reginald Biklić koji će u spomenutim župama vršiti službu župnoga vikara. Nove službe redovnici bi trebali preuzeti početkom rujna.

Na području Hvarske biskupije djeluju dva dominikanska samostana. Uz samostan Sv. Marije Milosne u Bolu iz 1475. godine, dominikanci imaju i samostan Sv. Petra mučenika u Starom Gradu koji je utemeljen 1481. godine.