Budi dio naše mreže
Izbornik

Prijedlog da se Josipu Radiću, autoru replike vatikanske bazilike Sv. Petra, dodjeli nagrada Splitsko-dalmatinske županije

Split (IKA)

Na prijedlog vijećnice županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije Danice Baričević iz Supetra na Braču, Županijska skupština odlučit će danas, 26. kolovoza, da se Josipu Radiću iz Pučišća, samouku klesaru i umirovljenomu časniku Hrvatske vojske, autoru replike vatikanske bazilike Sv. Petra koju je izradio od bračkoga kamena, dodjeli Nagrada Splitsko-dalmatinske županije.

„Iz njegove radionice već dvadesetak godina izlaze vjerne replike velebnih crkvenih katedrala, crkava, kampanela, lanterni i kamenih kuća. Na više organiziranih izložbi javnost se mogla upoznati s njegovim radovima u kojima je uz puno truda uloženo i ništa manje ljubavi, a eksponati s njegovim potpisom mogu se naći u mnogim europskim državama, ali i u dalekome Japanu. Za svoj rad dobio je više nagrada i priznanja”, stoji, između ostaloga, u prijedlog Odluke o dodjeli nagrade.

Posljednje Radićevo djelo replika je vatikanske bazilike Sv. Petra, rađena od bračkoga kamena prema originalnim nacrtima koje mu je pribavio Pučišćanin nadbiskup Nikola Eterović, apostolski nuncij u Njemačkoj. Projekt minijaturne bazilike, izrađene u maketi 1:200, autor Radić započeo je još 2014. godine, na uočnicu spomendana bl. kardinala Alojzija Stepinca 9. veljače, a bazilika je posvećena upravo tomu hrvatskom blaženiku.

„Riječ je o prvoj kamenoj minijaturi vatikanske bazilike u svijetu, jedinstvenomu umjetničkom djelu napravljenom iz tisuća komadića bračkoga kamena prema originalnim nacrtima iz Vatikana. Stoga ga s pravom nazivaju ‘brački Michelangelo’”, napisano je u obrazloženju prijedloga odluke upućenom županijskim vijećnicima. Nagrada bi Radiću trebala biti uručena na svečanoj sjednici Županijske skupštine o blagdanu sv. Jeronima, zaštitnika Splitsko-dalmatinske županije.

Kamena minijatura vatikanske bazilike predstavljena je javnosti 22. travnja prošle godine, kada je baziliku otkrio i blagoslovio nadbiskup Eterović. Tom prilikom nadbiskup je poručio sljedeće: „Kamena minijatura bazilike Sv. Petra rezultat je umijeća, postojanoga rada, ali i vjere koja je Josipa vodila kroz brojne poteškoće do ovoga ostvarenja koje zavrjeđuje divljenje. Ona je još jedan dokaz plodnosti vjere i kulture u našim krajevima, ali i domovini”.