Budi dio naše mreže
Izbornik

Prikazan film Jakova Sedlara „Ni oprostiti, ni zaboraviti – poruke naših očeva“ u Đakovu

Zagreb (IKA)

Film Jakova Sedlara „Ni oprostiti, ni zaboraviti – poruke naših očeva“ prikazan je u srijedu, 29. studenog 2023. u dvorani „Florentini“ u Đakovu, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.  

Riječ je o dokumentarnom filmu koji prikazuje stradanje branitelja i civila, naročito nakon pada Vukovara, u srpskim koncentracijskim logorima. Filmom se želi podsjetiti na povijest, hrabrost i patnje koje su mnogi doživjeli tijekom srpske agresije devedesetih godina. Film prikazuje samo dio istine o strahotama i torturi koje su proživljavali zatočenici i provocira gledatelje na promišljanje o veličini i snazi žrtve koju su podnijeli branitelji i civili da bi hrvatski narod danas živio u slobodnoj domovini Hrvatskoj.

Redatelj filma Jakov Sedlar temom filma se bavio skoro dvije godine i nije mu bilo lako nagovoriti bivše logoraše da ponovno uđu u taj dio svojih života. Prošli su toliko trauma, a pričanje o njima  vraća ih u  vrijeme koje bi rado „izbrisali“ iz svoga sjećanja.

Protagonisti filma su: Ante Ljubić, Ante Špar, Dragutin Guzovski, Dubravko Dujić, Dubravko Gvozdanović, Đuro Mujić, Franjo Vodopija, Ivica Banožić, Ivica Lojdl, Josip Barun, Josip Crnjac, Marijan Gubina, Rudika Pucelj, Snježana Maljak, Zlatko Zaoborni, Zvonko Barta, Željko Šantić i Željko Šandor. Svojim životnim pričama željeli su ostaviti poruke budućim generacijama da se ne zaboravi što se sve događalo u srpskim logorima nakon pada Vukovara te kako su oni doživjeli mučenja i što danas misle o žrtvi koju su podnijeli.

Na projekciji filma bili su članovi Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, hrvatski branitelji i članovi udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, Milosrdne sestre Svetoga Križa i zainteresirani građani Đakova. Projekciji filma nazočio je i producent filma Ivica Borzić. On je zahvalio obitelji Šantić na suradnji koja mu je bila potrebna kako bi se film prikazao u Đakovu.

U glazbenom dijelu programa nastupile su Petra Krnjić i Eva Hajduković uz klavirsku pratnju Ivana Rakonce. Program je vodila vjeroučiteljica i supruga jednoga od protagonista filma Nataša Šantić. Milosrdne sestre Svetog Križa ustupile su dvoranu „Florentini“ za projekciju filma, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.