Budi dio naše mreže
Izbornik

Primanje kandidata u katedrali Sv. Stošije

Zadar (IKA)

Na blagdan Krštenja Gospodinova, u nedjelju 13. siječnja, zadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodio je svečano misno slavlje u katedrali Sv. Stošije, tijekom kojega je među kandidate za sveti red đakonata i prezbiterata primio petoricu bogoslova Zadarske nadbiskupije.

To su Mario Mršić iz župe sv. Ivana Krstitelja, Biograd na moru, Marko Nakić iz župe sv. Mihovila, Lišane Ostrovičke, Frane Šindija (sv. Roko, Bibinje), Marko Vujasin (Uzašašće Gospodinovo, Pakoštane) i Mate Žilić (Gospa od Ružarija, Briševo).

„Spasitelj svijeta, Sin Boga Svevišnjega čeka u redu i traži da ga Ivan krsti! Nečuveno i nezapisano u povijesti ljudskoga roda: običan grešnik krsti bezgrešnoga Sina Božjega! Isus je upravo to želio: poistovjetiti se s običnim grešnim ljudima i ući u njihov život. Zagaziti do kraja. Kad je Ivan vidio Isusa kako dolazi da se krsti, otimao se i govorio kako bi Isus zapravo trebao njega krstiti. ‘Ivane, pusti to sada’ – kao da mu je Isus protumačio kako on sada mora ući u vodu svačijeg života, da bi unio bistrinu jedine istine koju je došao objaviti ljudima i povesti ih pravim putem gdje će biti sretni i sveti. Ulazeći u rijeku Jordan, Isus ulazi u rijeku ljudske povijesti koja je zamućena grijesima, slabostima, problemima svih vrsta, bolima i suzama. Svakomu od nas u našem jadu i grijesima Isus pristupa i nudi svoju pomoć. Radi toga je i došao u svijet. Bog je osobno radi našeg spasenja ušao u naše obitelji i u našu osobnu povijest. Zbog toga su mu i dali ime Emanuel, Bog s nama“, istaknuo je zadarski nadbiskup.

Svojim krštenjem na Jordanu Isus potvrđuje da je čovjek, a glas i svjedočanstvo s neba objašnjava da je on Bog. „Trideset godina poslije rođenja Isus ostavlja svoj Nazaret i majčinu rodnu Galileju, pa dolazi na obalu Jordana k Ivanu da ga krsti. Židovi toga vremena primali su Ivanovo krštenje kao znak pokore i obraćenja. Našem Gospodinu sve to nije bilo potrebno. On ne ulazi u rijeku Jordan kako bi ga jordanska voda oprala od grijeha i da ga posveti. Naprotiv, tim činom on posvećuje rijeku Jordan i sve vode svijeta kojima će biti krštene milijarde ljudi. Isus koji dolazi na Jordan da ga Ivan krsti, pokazao je nama primjer što nam je činiti“, poručio je mons. Puljić, istaknuvši upečatljivom sliku kako Isus na Jordanu čeka u redu na krštenje.

„Jedini čovjek bez grijeha, čeka u redu među grešnicima. Uzima na sebe grijehe svijeta kako bi ih krštenjem u Jordanu oprao. Isusu nije trebala pokora ni obraćenje. A eto ga među pokornicima gdje prihvaća život patnje i odricanja za nas i umjesto nas. Glas s neba ‘Ti si Sin moj, koga sam odabrao’ daje mu punomoć i vidljivo potvrđuje: Isus je onaj očekivani Spasitelj svijeta“, istaknuo je zadarski nadbiskup.

„Na Jordanu je počeo završni dio Isusova života: tri godine putovanja i propovijedanja, pa križ, grob i uskrsnuće. Na taj dan Isus je očitovao svoju spasiteljsku iskaznicu. Židovskom svijetu i čitavom čovječanstvu objavljeno je tko je Isus Krist. Dano je do znanja da je on spas i Spasitelj, Sin vječnoga Oca, njegov ljubljeni Izabranik koji je došao među nas kako bi i nas učinio Božjom djecom i miljenicima njegovim. To je učinio svakome od nas na dan našega krštenja, kada smo i mi dobili ‘sinovsku iskaznicu’ i putovnicu s kojom se u nebo ulazi“, rekao je mons. Puljić, podsjetivši na misao sv. Ivana da smo na krštenju ‘rođeni od Boga’, a Pavao kaže ‘obukli smo Krista’.

„Dan Isusova krštenja i dan našega krštenja velika je poruka i obaveza. Ne smijemo, stoga, izgubiti svoju kršćansku iskaznicu ili odbaciti svoju putovnicu, pa se naći među migrantima koji bježe iz jedine domovine koju smo stekli na krštenju. Tu svoju pripadnost moramo dokazivati vlastitim životom“, potaknuo je nadbiskup Puljić.

„Na svetkovinu Isusova krštenja radujemo se što smo i mi tim svetim sakramentom pribrojani njegovoj izabranoj četi Božjih miljenika. U mislima, stoga, idemo do župe i krsnoga zdenca gdje je i nad nama izljevom božanske milosti nebo progovorilo i među svoje nas ubrojilo. Zahvaljujemo našem Spasitelju za roditelje i kumove koji su nas donijeli na krštenje i umjesto nas ispovjedili vjeru“, rekao je mons. Puljić, zahvalivši i za roditelje bogoslova primljenih za prezbiterat, što su odlučili služiti Bogu u svetom staležu. „Molimo za njih i sve naše bogoslove i sjemeništarce da ustraju u svetom zvanju i s ljubavlju slijede Krista Svećenika, kako bi ispunjeni žarom njegove ljubavi služili spasenju svoje braće“, potaknuo je mons. Puljić.