Budi dio naše mreže
Izbornik

Priopćenje međunarodnih saveza poglavara i poglavarica muških i ženskih redova

Rim (IKA)

Svoje predanje borbi protiv zlostavljanja potvrdili su i redovnički generalni poglavari i poglavarice okupljeni u međunarodne saveze (USG i UISG) u priopćenju objavljenom 19. veljače.

U dokumentu priznaju svoje propuste u postupanju sa slučajevima zlostavljanja, kao i njihovo prešućivanje, čemu su pogodovali i „prefamilijarni karakter“ i „zajedništvo“ redovničkih zajednica, kao i različite kulturalne prilike koje su „pridonijele stvaranju tabua“.

Za djelotvorniju prevenciju zlostavljanja redovnički poglavari i poglavarice između ostaloga predlažu pojačano sudjelovanje roditelja, osobito majki, napomenuvši da bi se mnogi slučajevi zlostavljanja djece puno ranije otkrili da ih se saslušalo. Predlažu također i da se ta tema intenzivnije unese u obrazovne smjernice i školske kurikule.

Redovnički poglavari i poglavarice istodobno odaju priznanje zalaganju pape Franje u borbi protiv seksualnog i psihološkog zlostavljanja, kao i klerikalizma.

Također upozoravaju na druge oblike nasilja koje trpe djeca kao najslabiji u društvu, kao što su djeca-vojnici, trgovina djecom, seksualno zlostavljanje i tjelesno i psihološko maltretiranje maloljetnika. To se osobito odnosi na siromašnu ili bolesnu djecu, kao i djecu nižih staleža i kasti, prenosi Vatican News. U svim tim slučajevima posvećene osobe trebaju se zalagati u obrani djece i mladih, ističe se u priopćenju na četiri stranice koje u cijelosti možete pročitati ovdje.