Budi dio naše mreže
Izbornik

Priopćenje Počasnoga bleiburškoga voda

Zagreb (IKA)

Počasni bleiburški vod oglasio se 12. ožujka priopćenjem u povodu obilježavanja 74. obljetnice Bleiburške tragedije, vezano uz odluku Biskupije Gurk o neizdavanju odobrenja Hrvatskoj biskupskoj konferenciji da jedan od hrvatskih biskupa predvodi misno slavlje tijekom ovogodišnje središnje komemoracije žrtvama bleiburške tragedije i križnog puta hrvatskoga naroda 18. svibnja 1945. na Bleiburškom polju u Austriji.

„Počasni bleiburški vod u cijelosti podržava izjavu HBK kao odgovor na navedenu odluku te izražava zahvalnost hrvatskim biskupima, na čelu s predsjednikom HBK mons. Želimirom Puljićem, nadbiskupom zadarskim, na dosadašnjoj suradnji na obilježavanju te velike tragedije hrvatskoga naroda, s uvjerenjem da će se ona nastaviti, bez obzira na potpuno neočekivane probleme izazvane odlukom biskupijskoga administratora Biskupije Gurk u Klagenfurtu.

Počasni bleiburški vod također zahvaljuje Hrvatskom saboru, na čelu s njegovim predsjednikom Gordanom Jandrokovićem, na pokroviteljstvu nad komemoracijom te sufinanciranju njezine pripreme i provedbe, a posebice na razumijevanju i podršci u novonastaloj situaciji.

Nakon potrebnih konzultacija s HBK kao suorganizatorom u liturgijskom dijelu i Hrvatskim saborom kao pokroviteljem komemoracije te mjerodavnim austrijskim vlastima zaduženim za njezino odobravanje i nadzor te podršku prilikom provedbe, PBV obavještava hrvatsku javnost da je nađeno rješenje da se kako je i planirano – u subotu 18. svibnja 2019. godine na Bleiburškom polju održi komemoracija s vjersko komemorativnim karakterom.

PBV poziva Hrvate iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i cijeloga svijeta da ove godine dođu u što je moguće većem broju na Bleiburško polje i na taj način pokažu neslomljivu privrženost uspomeni na žrtve bleiburške tragedije i hrvatskoga križnog puta.

Istodobno PBV već sada želi apelirati na sve štovatelje uspomene na žrtve bleiburške tragedije i hrvatskoga križnoga puta koji namjeravaju u svibnju doći na Bleiburško polje , da se pridržavaju svih normi ponašanja na vjerskome skupu, zakona i propisa austrijske države te naših uputa, o kojima ćemo ih, kao i svake godine, pravodobno i detaljno upoznati“, ističe se u priopćenju koje potpisuje predsjednik PBV-a Vice Vukojević.

Ključne riječi:
pbv priopćenje