Budi dio naše mreže
Izbornik

Priručnik za provedbu 'pastoralne istrage' i pripremu parnice proglašenja ništavosti ženidbe

Zagreb (IKA)

Drugo izdanje „Priručnika za provedbu 'pastoralne istrage' i pripremu parnice proglašenja ništavosti ženidbe“ autora dr. Lucije Boljat i dr. Josipa Šalkovića objavljen je u izdanju Međubiskupijskoga suda prvoga stupnja, Međubiskupijskoga prizivnoga suda u Zagrebu i Glasa Koncila.

Podijeljen je na pet poglavlja: Vjernici pred dvojbom o valjanosti svoje ženidbe ili s uvjerenjem u njezinu ništavost, Naglasci za provedbu savjetodavnog razgovora, Smjernice za otkrivanje kanonskih razloga ništavosti ženidbe, Postupanje u slučaju postojanja pravnog temelja za pokretanje parnice o ništavosti ženidbe i Otkrivanje pravnog temelja za razrješenje ženidbenog veza.

Na kraju se nalazi dodatak s praktičnim prilozima koji mogu pomoći u savjetodavnom razgovoru i prikupljanju korisnih elemenata za moguću provedbu sudskoga postupka utvrđivanja nevaljanosti ženidbe ili nekoga postupka kojim se razrješuje ženidbeni vez.

Priručnik ne nudi brza ni jedinstvena rješenja jer su zaručništvo i bračni život rijetko usporedivi i ponovljivi te je stoga na pastiru i savjetniku da prepozna različite životne situacije i stavi ih u kanonskopravni okvir.

Namijenjen je ponajprije pastirima i savjetnicima kako bi pridonio provedbi što kvalitetnije pastoralne istrage, a posebno za upoznavanje situacije vjernika, vođenje savjetodavnoga razgovora, pripreme parnice, razmatranja mogućnosti dokazivanja, pružanja pravne pomoći u fazi izrade tužbe, prikupljanja priloga tužbi, usmjeravanja stranke prema mjerodavnomu sudu i sl.

Priručnik je važno sredstvo za specifično djelovanje na području obiteljskoga pastorala s rastavljenim vjernicima koji dvoje o valjanosti svoje ženidbe ili su uvjereni u njezinu nevaljanost. Također svjedoči da se Crkva ne ograničava samo na zdrave kršćanske obitelji, nego se brine i za obitelji u krizi.