Budi dio naše mreže
Izbornik

Priznato čudo pripisano bl. Karlu Acutisu

Vatikan (IKA)

Papa Franjo je 23. svibnja odobrio dekret kojim se priznaje čudo pripisano bl. Karlu Acutisu. Sveti je Otac također najavio Konzistorij na kojem će razmotriti njegovu kanonizaciju.

Uz bl. Karla, priznat je i dekret kojim se pripisuje čudo bl. Giuseppeu Allamanu te se odobrava kanonizacija 11 mučenika u Siriji.

Bl. Karlo Acutis rođen je 3. svibnja 1991. u Londonu u Engleskoj, a preminuo je 12. listopada 2006. u talijanskoj Monzi, nakon što je obolio od leukemije u dobi od 15 godina. Papa Franjo proglasio ga je blaženim 2020. u Asizu, kamo je Karlo više puta hodočastio. Tamo se nalaze i njegovi posmrtni ostaci.

Čudo pripisano njegovom zagovoru povezano je sa ženom iz Kostarike. Kako izvještava Vatican News, 8. srpnja 2022. Liliana je molila na grobu blaženog Karla u Asizu, ostavivši pismo u kojem je opisala svoju molbu. Šest dana ranije, 2. srpnja, njezina kći Valeria pala je s bicikla u Firenci, gdje je pohađala sveučilište. Pretrpjela je tešku ozljedu glave zbog čega je bila potrebna kraniotomija i uklanjanje desne zatiljne kosti kako bi se smanjio pritisak na mozak. Liječnici su rekli kako su njeni izgledi za preživljavanje vrlo mali.

Lilianina tajnica odmah se počela moliti blaženom Karlu Acutisu, a 8. srpnja Liliana je hodočastila na njegov grob u Asizu. Istog dana iz bolnice su je obavijestili da je Valeria počela spontano disati. Sutradan se počela kretati i djelomično joj se vratio govor.

Deset dana kasnije, 18. srpnja, CT je pokazao da je krvarenje nestalo, a 11. kolovoza Valeria je premještena na rehabilitacijsku terapiju. Brzo je napredovala i 2. rujna Valeria i Liliana ponovno su hodočastile u Asiz kako bi zahvalile bl. Karlu za njegov zagovor.

U dekretu papa Franjo najavljuje kako će sazvati Konzistorij kardinala kako bi razmotrili kanonizaciju bl. Karla Acutisa, kao i blaženih Giuseppea Allamana, Marie-Léonie Paradis i Elene Guerre.