Budi dio naše mreže
Izbornik

Procesija u Martinskoj Vesi Lijevoj u čast Bezgrešnog Srca Marijina

Martinska Ves (IKA)

U Martinskoj Vesi Lijevoj, jednom od sela u sklopu Župe sv. Martina biskupa, u subotu 20. lipnja održana je procesija u povodu svetkovine Bezgrešnog Srca Marijina.


U Martinskoj Vesi u središtu sela nalazi se kapelica s kipom Bezgrešnog Srca Marijina, a to je kip kojeg su partizani po završetku rata bacili u Savu. No vjerni narod ga je, čim im je dojavljeno da se kip zaustavio u grmlju kod sela Setuš, u procesiji vratio nazad u svoje selo.  Zbog straha da ga neprijatelji vjere i Crkve opet ne bace u Savu, kip je u jednoj obitelji bio sakriven i tek kad su okolnosti postale povoljnije, postavljen je ponovo u kapelicu na čašćenje.

Pred tim su se kipom u Drugom svjetskom ratu stanovnici sela zavjetovali Majci Mariji i bili oslobođeni strijeljanja. Pred tim su kipom vjernici spontano počeli moliti krunicu isti dan kad su pobijeni redarstvenici u Borovom Selu 1991. Dok su muškarci bili na ratištu, župljani su se s pouzdanjem molili pred kapelicom Nebeskoj Majci. Kad su došli hladni i kišoviti dani, kip su nosili u vatrogasni dom i tamo molili. Majka Božja uslišala je ustrajne molitve i iz ovoga sela Župe Martinska Ves nitko nije poginuo niti ranjen u Domovinskom ratu.

Vjernici stoga u zahvalnosti prema Nebeskoj Majci već duži niz godina uoči blagdana Bezgrešnog Srca  Marijina mole devetnicu pred kapelicom u Martinskoj Vesi Lijevoj, a na sam blagdan Bezgrešnog Srca Marijina u procesiji do župne crkve sv. Martina biskupa nose kip Majke Marije.  Ove su godine kip u procesiji nosile djevojke u posavskoj narodnoj nošnji.